Verslag pauls Pond September 2018

Het is dinsdagmiddag aan Pauls Pond in Frankrijk ik zit aan de picknicktafel dit stukje te schrijven.

Ik kijk naar mijn Rod-Pod na jaren intensief gebruik staat het kreng enorm scheef, het wordt tijd voor iets anders. De hengels die erop liggen verdienen dit ook wel alhoewel ik tot nu toe vandaag geen enkele actie heb gehad.

Op het podje van Jolanda is het ook rustiger dan de voorgaande dagen, en daarom gaan we eerst maar even terug naar deze dagen.

We beginnen bij de reis, we hadden besloten om tot Amiens de tolweg te volgen en daarna op ons gemakje binnendoor te gaan, het is immers vakantie.

Ergens onderweg halen we wat boodschappen om het weekend door te komen. Op de plek van bestemming wacht ons een aangename verrassing een leuk houten chaletje voorzien van open keuken met 4 pits gasfornuis, koelkast met vriezer. Er zijn 3 slaapkamers waarvan 2 met dubbele bedden en 1 met twee losse bedden. Natuurlijk is er een badkamer met toilet, wastafel en regendouche. Televisie, wel Engelse zenders, heel veel zelfs.

Buiten is het ook niet verkeerd, een trampoline, zwembadje voor de kinderen, tafeltennistafel en een overdekt poolbiljart. Tevens is er een overdekt terras met tafel en eenvoudige stoelen voor 6 personen en bij het zwembadje staan nog 2 ligstoelen.

We lopen naar het meer(tje) toe, iets kleiner dan 1 hectare, dit is ongeveer 100 meter van het huisje en Paul verteld dat het oorspronkelijk plan was nog 2 meren aan te leggen maar hij kreeg en krijgt geen toestemming van de overheid. Paul heeft weinig regels, geen gevlochten lijn, niet staan met de vis voor de foto en gevangen vis voor het terugzetten behandelen met een daarvoor bestemd middel. Voorslag, leadcore is dus toegestaan evenals eigen bereide partikels of tijgernoten.

Goed dit was de inleidende beschrijving.

Ik ga met 2 zakken aas een rondje maken. Een zak spicy fish en een zak nieuwe bol die nog geen naam heeft van JWE baits.

Ik voer ze door elkaar heen en drop overal een handje, ik voer tussen de 1 en 5 meter uit de kant.

Meer valt er niet te melden over zaterdag, er wordt niet gevist.

Op zondag starten we na het ontbijt op en vissen een uur of acht op de dag in een snijdende koude wind met regelmatig regen, soms zelfs harde regen. Binnen het uur hebben we het eerste visje op de mat een schub single hookbait na al het voer van gisteren. Op deze wijze krijgen we in 8 uur 7 runs, waarvan er 2 lossen en 1 levert een zeelt op. 4 karpers overdag, met als zwaarste een spiegel van 17 kg, we zijn wel eens slechter begonnen. Tussendoor voer ik op dezelfde wijze weer 5 kg.

Op maandag vissen we ook 8 uur, 4 uur in de ochtend, stoppen voor de lunch en daarna boodschappen doen voor de rest van de week en dan weer 4 uur vissen.

Mijn dag begint in mineur, er zit zware vis op het water en mijn gedachte is dat iedereen langs het kantje vist en dat de grote vis daar niet aast. Ik vis dus midden op het water met 1 hengel, ik krijg een run en kan de vis niet stoppen en hij gaat recht op het enige obstakel in het water af. Resultaat mijn lijn kan er niet tegen, alles weg afgeschuurd.

Jolanda doet het beter ze vangt onder andere 2 schubs van exact 11 kg, ze zijn oersterk. Tussendoor vangen we nog een paar vissen die de 10 kg net niet aantikken.

Tegen half 8 als Jolanda naar het huisje is, krijg ik een run en dit ziet eruit als zo een run van een 11 kg schub die Jolanda vanmorgen had. De kids zeggen in zo een situatie “ 2 woorden 9 letters”…. “duurt lang”. Waarom het lang duurt wordt mij duidelijk als ik het net onder de vis probeer te schuiven, pas bij de derde poging lukt het me om hem in het net te krijgen. Ik til de vis uit het water en zie pas dan zijn echt omvang, dit kan wel eens een PB zijn… Na de foto’s wordt hij gewogen precies 20kg. Ik ben blij, eindelijk een veertigponder vis, mijn PB met 2 ons verhoogd. En het is pas maandag en er zit nog zwaarder, het record op dit meer zit op 25,5 kg en er zit ook nog wat vis tussen de 20 en 25.5 kg. We gaan slapen, de teller staat op 17 stuks in 16 visuren.

Hoe anders is het dinsdagochtend, eind september en vorst aan de grond, gister geen 5 kg voer in het water gedropt en in de ochtend maar 2 vissen en zeelt en een spiegel van net geen 10 kg. Voor de rest er is een zonnetje, het waait flink. Ik besluit in het begin van de middag weer te gaan voeren, 4 kg deze keer. Is het niet voor vandaag dat is het voor morgen. We vangen nog en paar vissen en stoppen rond een uur of acht.

Als ik weer ga schrijven dan is het donderdagmiddag, het is eind september en 26 graden. We vissen even niet, de middag is niet echt productief, en aangezien het water in een dalletje ligt is er aan het water geen wind. Straks weer vissen. Het vissen gaat goed tot nu toe 26 stuks, we hebben er ook wel een paar gemist, de bollen van JWE-baits doen het goed. Ik kan niets anders zeggen dan “probeer ze zelf ook eens”. De beetmelders van ND-tackle zijn hun geld waard, je kan ze met een gerust hart kopen, en nog steeds vis ik met een onderlijnmateriaal die ik een paar jaar geleden ontvangen heb van karperrigs,nl. Je hoeft je haken echt niet te slijpen of om de 2 vissen te vervangen, het gaat gewoon meer dan 8 vissen mee.

Goed even terug naar het vissen dan, een lastige morgen voor mij, ik heb wat grondvoer gemaakt met pellets, sticks, boiliekruim, hennep en mais. Grote vis moet veel eten, dus ik ga wat meer storten in een hoek, ik moet twee keer terug keren om een vis te scheppen op mijn hengels en zo vang ik in de ochtend niets en Jolanda naast deze twee ook nog twee op haar hengels.

We hebben het nog niet over de woensdag gehad. Jolanda heeft de eer om de mooiste vis van de week te vangen, een spiegel van 9.8kg wat en plaatje. Even daarvoor hebben we ook beide vis gevangen, maar deze doet ertoe. Het is een mooie dag, als ik aan het water kom en wat foto’s wil maken voor dit artikel gaat er een ijsvogeltje op mijn hengel zitten……

Helaas verspil je soms ook een vis en zo ook Jolanda, een grote onderwater bewoner kon niet gestopt worden, hoekje om en duikt de kant in, ergens weet hij langs te schuren. We vissen gelukkig maar ook natuurlijk en vanzelfsprekend vis veilig dus deze jongen zal zijn weg vervolgen, wat rest is een teleurgestelde visser.

Ook ik heb een moeilijk moment vis gehaakt, vis naar rechts door de andere lijn heen, hoekje om, door de takken heen maar op de een of andere manier weet ik hem met hulp van Jolanda en de steel van het schepnet (om de lijn uit d takken te krijgen) uiteindelijk in het net te krijgen. Zo das zwaar zeg ik als ik het net uit het water haal, het zal toch niet….. Maar het is wel zo, deze schub is wederom een Personal Best met 20.4kg, best leuk dat vakantievissen.

We gaan nog niet de eindbalans op maken maar Pauls Pond heeft veel te bieden voor een gezin, echtpaar of 2 vrienden die de nodige luxe willen. Want eerlijk ik vind vissen leuk, ben absoluut geen topvisser maar weet hier leuke vissen te vangen. En dan hebben we het nog niet eens over de omgeving gehad, stil, tot rust komen en genieten in een agrarische omgeving aan de rand van het bos, je kan hier oog in oog staan met herten of everzwijnen.

Natuurlijk komt er aan deze mooie week een eind, dus gaan de hengels rond 19 uur naar binnen. We hebben 32 vissen gevangen waaronder 2 vissen 40 pond en 1 dikke dertiger Jolanda’. De topvis hier is 25.5 kg, wil je daarvoor in aanmerking komen dan dien je wel door de kleine vis heen te vangen.

We waren mede zo succesvol door het aas van JWE-Baits en dit water kun je boeken via www.fransekarpers.nl

Geef een reactie