Verslag Carp Quarry

Dit verslag begint thuis op zaterdagochtend als we vanuit Woerden vertrekken naar Carp Quarry. We zijn in dit geval Jolanda (mijn lieve vrouw), Sarg (onze trouwe Jack Russel) en ik René.

Carp Quarry ligt in het midden van Bretagne vlakbij het dorpje st. Servaas. Let wel op dat je naar het de goede St. Servaas gaat er zijn er namelijk twee in Frankrijk. Je moet naar degene die vlakbij Callac ligt.

Vanaf Woerden is het bijna 980 km, we rijden via Antwerpen richting Duinkerken. We rijden langs de kust omdat het een rustige weg is, volgens de routeplanner is het een kwartiertje langer, maar minder tol en zeker een stuk relaxter.

Via Calais gaan we richting Le havre, zo mijden we Rouen, hier moet je namelijk dwars door de stad heen en de stad ligt ook nog eens op de schop, dus je navigatie helpt je hier niet.

Bijkomend voordeel van deze route is dat je over de brug Pont Du Normandië (een tolbrug komt) het is de plek waar de Seine in de zee uitkomt, een wonderbaarlijk mooie plek. Als je tijd en zin hebt, parkeer je auto even beneden en loop deze enorme kuitenbijter even op om van het uitzicht te genieten.

Na de brug volgen we Caen, hier gaan we de rondweg op tot de afslag St. Brieuc. Vanaf hier is het nog een goed uur sturen.

Als we aankomen staan Gordon en Dave al klaar om ons te ontvangen. Je mag hier trouwens gewoon in de ochtend al aankomen, geen probleem, Gordon vindt dit nog makkelijker ook.

We krijgen een rondleiding door het huis wat netjes en volledig is ingericht met o.a. een vaatwasser en een wasmachine. Vervolgens gaan we naar het water, het ligt op ongeveer 150 meter van het huis langs de weg. Er staat een enorm toegangshek met een hangslot waar je de sleutel van krijgt. Eenmaal door het hek zien we het water, wat een mooie kleur als de zon erop staat. We lopen langs de stekken, bij stek 1 is het bij je voeten gelijk vier meter diep, maar het is zo helder dat je de bodem heel goed ziet. Bij stek 2 is het gelijk 10 meter diep voor je voeten, er zijn in totaal 6 stekken. Na de rondleiding gaan we onze visspullen uit de auto halen, we leggen alles bij stek 5 neer, hier kunnen we gezellig naast elkaar zitten.

Het aas leggen we in de kleine caravan om te voorkomen dat er in de nacht ongedierte aanzit.

We gaan naar het huis om onze niet visspullen uit te pakken en de auto blijft de rest van de week bij het huis staan als we gaan vissen, hij komt alleen even in beweging voor een boodschap.

We drinken een bak koffie en eten wat, na het eten gaan we naar het water, er moet gevoerd worden en de spullen worden opgezet, gevist wordt er pas op zondag.

Ik pak het bootje, leg al mijn spullen uit mijn zakken, en heb lichte kleding aan voor je weet maar nooit.

Ik gooi een zak boilies in de boot en laat het te water op stek 2. Ik stap in de boot en op het moment dat ik wil gaan zitten kiept de boot naar achteren, in water van 10 meter diep en met een best wel hoge kant. Daar lig ik dan in het water, nauwelijks aangekomen en nu al een ongewenst nat pak, Jolanda moet me helpen om op de kant te komen, al had ik ook naar een andere plek kunnen zwemmen om uit het water te gaan. (als je de boot wil gebruiken, laat het dan te water op stek 1).

Als ik uit het water ben vraagt Jolanda waar mijn bril is……. Juist die was ik vergeten af te doen, gelukkig was ie maar 900 euro dus veel schade is er niet. Maar wat ben ik blij dat ik altijd in de auto een reservebril heb liggen waarmee het dichtbij kijken een stuk makkelijker wordt. Als we thuis zijn moeten we toch eens kijken of we via de reisverzekering iets gaan terug krijgen.

Voor ik droge kleren ga aantrekken moet ik toch echt eerst voeren, de hengels tuig ik wel op zondag op.

 

Zondag

 

We drinken na het wakker worden een bak koffie, de nachtrust hadden we echt even nodig. Bij aankomst waren alle bedden trouwens opgemaakt, dus slaapspullen voor het huis heb je niet nodig. Natuurlijk mag je wel een bivy langs de waterkant opzetten. Rond acht uur zijn we aan de waterkant, we beginnen met het optuigen van de hengels, ik laat mijn foudraal altijd thuis op zo een sessie, scheelt een heleboel ruimte. Ook je schepnet en onthaakmat kan je thuis laten die liggen aan de waterkant op je te wachten.

We zetten ook de shelter op voor als het slecht weer wordt. Een voerboot heb je hier wel nodig, heb je die niet dan is hij te huur. De hotspots liggen in sommige gevallen buiten werpafstand en je moet echt onder de struiken vissen. De dag gaat voorbij zonder aanbeet, slecht een paar piepjes is ons deel.

Om 8 uur in de avond gaan de hengels op de kant, het is vakantie, we doen rustig aan en we gaan eten koken in het huis.

quarry2014

Maandag

 

We zijn weer om 8 uur present aan de waterkant, we hebben in het huis een broodje gesmeerd en we ontbijten aan de waterkant. We hebben een brandertje bij ons om aan de waterkant een kop koffie te zetten zodat we niet telkens naar het huis hoeven hiervoor. Ook is er in de kleine caravan een toilet zodat je niet voor deze boodschappen naar het huis hoeft te gaan.

Jolanda blijft in de schaduw, al is dat hier haast niet realiseerbaar, ze is gisteren lelijk verbrand, thuis had ik nog gevraagd of er geen zonnebrand mee moest……… was niet nodig….. had ik maar niet geluisterd.

Ik maak een emmer smikkelmix, boilies, gebroken boilies, boiliekruim, hennep. Maïs en pellets.

Dit alles wordt aangemaakt met Gulja Djawa (vloeibare palmrietsuiker) en een scheut zalmolie. Op you tube heb ik gezien dat als de zon op het water schijnt er best wel veel karpers aan de oppervlakte zwemmen, zo hoop ik vissen in alle waterlagen te verleiden tot het gaan azen want olie is lichter dan water…… het enige waar ik geen rekening mee gehouden heb is de diepte, ik vraag me dan ook af of het wel iets toevoegt.

De hengels worden beaasd, sommige met maïs, pop up, snowman of gewoon bodemaas, we zijn immers nog in de verkenningsfase. We gebruiken zowel inline als wartellood van circa 120 gram. Het water is enorm helder, en ziet een beetje blauw groen, op 4 meter kijk je zo naar de bodem, op 10 meter water niet, ik gebruik dus zowel compleet groene end tackle als bruin. Wederom is een paar piepen ons deel. Om twee uur gaan de hengels op de kant, we gaan boodschappen doen voor de rest van de week, dit doen we in Callac, hier is een grote supermarkt. Terug gekomen doen we het bier in de koelkast, en een gedeelte van het vlees in de vriezer. Aan de waterkant steken we rond 7 uur de aanwezig gas BBQ aan en eten we al vissend aan de waterkant.

Rond 10 uur in de avond stoppen we met vissen, het is best wel fris geworden.

quarry20141

Dinsdag

 

We zijn om 8 uur wakker en besluiten in het huis te ontbijten, rond 10 uur gaan we pas eens aan vissen denken, wederom wordt er met verschillende aasjes gevist en ook op verschillende dieptes. Op Maandag is Gordon nog even langs gekomen, volgens hem lag het niet vangen aan het aas, ik vind dit opmerkelijk omdat we echt kwaliteitsaas bij ons hebben waar ik een enorm vertrouwen in heb.

Om het te staven besluiten we wat aas van G ordon te kopen, Ocean Fresh en pellets. Aan het begin vd middag komt Gordon het brengen. Natuurlijk gooi ik niet al mijn eigen aas aan de kant, we hebben hier een rotsvast vertrouwen in. Twee van de 6 hengels worden voorzien van Gordon zijn aas.

Voor 1 hengel ga ik proberen iets te forceren, een tactiek die ik vaker toepas. Eigen boilies worden verkruimt, er gaat Gulja Djawa overheen, geschaafd Belachen van R&B baits en een beetje vloeibare lever. De vloeibare lever die ik altijd bij me heb is van Top Secret, werkelijk in mijn ogen de best verkrijgbare op de markt.

Binnen twee minuten zit er vis op de stek, er is een voerboot vol van bovengenoemd spul met het haakaas meegestuurd, maar vangen is er niet bij.

We stoppen om een uur of 5 met vissen want we willen even naar het Nederlands elftal kijken op het WK.

Woensdag

 

Om half 6 loopt mijn wekker af, Jolanda blijft nog even liggen, rond zes uur liggen mijn hengels op de stekken. Ik vis met drie hengels waarvan 2 met Ocean Fresh. Om 8 uur is Jolanda er en ook haar drie hengels gaan te water, ze kiest ervoor om 1 hengel met ocean fresh te vissen. Om 9.15 loopt mijn ocean fresh af, geen volle fluiter maar een paar ferme piepen en de lijn loopt op, duidelijk een vis die zich vergist heeft. De vis zwemt mijn kant op, door het heldere water zie je de vis al van ver en kan je precies zien wat hij doet en van plan is. Ik heb het gevoel met een visje van een pond of 15 te maken te hebben, voor de kant duikt hij plots de diepte in. Als hij weer aan de oppervlakte verschijnt is hij moe gestreden en kan Jolanda het schepnet onder hem schuiven. De vis is een beetje groter dan wat ik verwacht had. Op de kant blijkt deze spiegel precies 30 pond te wegen. De vis gaat op de foto, hij is gevangen op een stek waar 7 meter water staat.

Na de foto’s mag de vis terug, wat een feest is dat in dit heldere water, eerst komt hij even bij om vervolgens rustig weg te zwemmen, dit is zo gaaf om in dit water te kunnen volgen.

De vis had wat last van ontlasting op de mat en de ontlasting is duidelijk de mix die ik eerder beschreven heb.

quarry20142

Kort na deze vis volgt een tweede hoogtepunt van de dag, we hebben voor onze hond natuurlijk naast een bak water ook een bak voer staan, plotseling zie ik een muisje op de struiken komen en de voederbak in klimmen om vervolgens met een hondenbrokje de voerbak weer te verlaten. Dit herhaald zich deze dag nog een aantal keren. Kijk dus goed uit of jullie blaffende muizen tegen komen……

Rond half 1 in de middag gaat de tweede ocean hengel af, het is Jolanda haar beurt, dus slaat ze aan, uiteindelijk weet ze de vis precies zoals het hoort boven het net te dirigeren zodat ik alleen maar het net naar de kant hoef te halen.

We wegen de vis op 28 pond, wederom een spiegel en het terug zetten is weer een feest.

In de middag zien we nog ween luchtgevecht tussen een reiger en een buizerd, dit is met een enorm kabaal van beide vogels. Het gevecht wordt in het voordeel van de reiger beslecht, de buizerd besluit het luchtruim te verlaten boven het meer.

Donderdag

 

We zetten weer geen wekker en zijn rond half 8 wakker. Ontbijten doen we op ons gemak. Na het ontbijt gaat Jolanda ergens broodjes scoren en ik ga vast vissen. Om kwart over negen liggen alle hengels in. Natuurlijk twee met Ocean en 1 met de fruitbol van R&B. Ik heb van R&B baits maïsvlokken mee gehad. Deze heb ik op woensdag middag in een emmer water gezet om te weken, Natuurlijk heb ik hiervoor water uit het meer gehaald. Met 1 hengel gaat er onder het eigen kantje een voerboor met maïs en maïsvlokken mee. Doordat het water zo helder is kan je enorm goed volgen wat er gebeurt, de vlokken hebben al het water in de meer opgenomen en als het voer gedropt wordt ontstaat er door alle waterlagen een mooie witte wolk. Aangezien maïs zoet is, vis ik met een mixed fruit en een rode kunstmaïs van R&B op de hair over dit voer heen. Iedere twee uur voer ik een voerschep met maïs, hennep een paar pellets en maïsvlokken bij. Ook heb ik nog maïssticks bij me, deze gaan ook regelmatig op deze stek te water.

Als Jolanda er is gaan ook haar hengels te water, 1 met ocean, 1 met maïs en pop up maïs en 1 met ook als bijvoer alle soorten maïsachtigen die ik bij me heb. De derde hengel gaat single pop up te water en geeft zo nu en dan een enkele piep af. Aan het eind vd dag zou blijken dat de pop up door de rivierkreeftjes als smakelijk wordt ervaren, hij is de helft kleiner geworden.

Om twaalf uur loopt er een hengel af, midden op de dag, wederom is het een ocean hengel,. Deze strijd is anders,of het lood ligt vast tussen twee stenen of de vis heeft zich ergens tussen verscholen, ik loop de hengel hoog boven de struiken en loop zo naar een andere stek toe om zo in een andere hoek te komen staan. Nog steeds geen beweging, wel voel ik aan de andere kant van de lijn de vissen nog steeds zitten. Ik besluit opnieuw de hengel hoog te houden en nog een stek verder te lopen, ook hier nog geen beweging, ik besluit de druk van de lijn af te halen en te wachten, na een paar minuten voel ik dat de vis gaat zwemmen. De dril kan beginnen, deze vis geeft strijd en is enorm sterk. Uiteindelijk kunnen we een half uur na de aanbeet de vis in het net in dirigeren.

Een spiegel van 29 pond is voor even de mijne.

quarry20143

Vrijdag

Het is vandaag enorm warm maar er staat tevens een windje, deze combi langs de waterkant kan ervoor zorgen dat je dag eindigt als een kreeftje, factor 50 doet echter wonderen voor ons.

In de informatiemap in het huis zit een kaart met dieptes, deze zijn allen in Engelse maten aangegeven.

Langs de waterkant gaat Jolanda de kaart natekenen met dieptes in Centimeters zodat het voor onze Nederlandstalige klanten een stukje makkelijker is. De tekening wordt toegevoegd aan de informatiemap.

Er wordt geen vis meer gevangen, en het is tijd voor onze slotconclusie. Het is een wonderbaarlijk mooie plek om te vissen, maar het is absoluut een moeilijk water. Voor mij is het door deze dieptes niet te vergelijken met enig ander water waar ik gevist heb. Normaal weet ik na een paar dagen wel hoe, waar en met welk aas ik het beste kan vissen. Op dit water niet, ik ben nog even ver als in het begin van de week. Volgens Gordon is het iedere week anders, de ene week vang je alleen in de nacht de andere week alleen overdag. Ik ben 1 keer heel vroeg gaan vissen en 1 keer ben ik tot een uur of 1 in de nacht doorgegaan, ik heb dus veel vistijd (bewust) laten liggen.

Als ik in de vangstverslagen kijk die in het huis liggen, valt het me op dat het geen runswater is. Dit blijkt ook wel uit het feit dat Gordon in 2010 vijf vissen van boven de 40 pond heeft uitgezet en er is sinds deze tijd maar 1 van deze vissen gevangen.

Als het zonnig is ga dan eens op stek 6 staan en kijk over het water heen, hier heb je goed zicht op de vissen die bovenin zwemmen. Ik heb verschillende scholen zien zwemmen. In 1 school zat echt een monstervis, deze was twee keer zo groot als de rest van de groep.

Een zigrig heb ik niet geprobeerd, dit is zeker de moeite van het proberen waard.

quarry20144

Op ons eigen aas heb ik niets gevangen, wel scheten de vissen ons aas op de mat uit, mijn advies is dan ook, neem je eigen aas mee. Voer dit, maar koop ook een zak pallets en een zak boilies van Gordon. Het lijkt mij dat er een aasdressuur is die zijn weerga niet kent. Als voorbeeld het teigernoten verhaal, week 1 mee gevoerd en gevist en niets op gevangen. Week 2 werd er hier enorm goed op gevangen. Het lijkt dus dat het hier langer duurt voordag het onbekende aas gepakt wordt.

Alle soorten aas zijn toegestaan, leaders en gevlochten lijn is toegestaan. Zelf zou ik hier niet met gevlochten lijn vissen (heb ik ook niet gedaan) maar met een stevige doorzichtige fluorcarbon lijn met een voorslag van ongeveer 2 meter.

Ik ben uitgegaan van de kleur bruin voor mijn voorslag maar ben er ook van overtuigd dat je met groen kan vissen op de plekken waar 4 meter water staat.

Alle vangsten kwamen van de overkant onder of tegen de struiken aan, de eigen kant heeft geen vis opgeleverd. Wel regelmatig een paar handen bollen te water gelaten onder de eigen kant waar je de bodem kon zien, de volgende morgen was dit telkens leeg. Mogelijk kan je hier in de nacht je voordeel mee doen. Ik denk dat je de echt grote vissen op het midden moet kunnen vangen, die komen blijkbaar niet van onder de struiken. Het is ons met maïs en maïsachtige producten niet gelukt. Onthou dat grote vis veel moet eten om op gewicht te blijven, ik zou hier grote voerplekken voor aanleggen en zeker de hele week vol houden.

Laat je niet van de wijs brengen van de dieptes!

O ja, als je ergens op tien meter diepte bij stek 2 een bril ziet liggen………

Geef een reactie