The retraitlake

ijsvogel
ijsvogel

Intro
Van 10 t/m 17 october vissen we op the retrait lake, een water met een grote gite voor 6 personen. Van deze 6 personen mogen er maximaal  4 vissen.  Er zijn 2 slaapkamers en in de grote huiskamer staat nog een stapelbed. Tevens is er nog een farmhouse die ook te huren is. De gite heeft uitzicht op het meer.  Het Farmhouse heeft dat niet!  Het is dus mogelijk om hier met twee gezinnen naar toe te gaan eb beide de nodige privacy te hebben. Het aantal vissers mag echter nooit meer dan 4 bedragen.
Rondom het water is een werkelijk hele mooie tuin aangelegd, de vorige eigenaar was een landschap architect.  
 Deze sessie vissen we met onze eigen boilie en we gaan de onderlijnen en het onderlijnmateriaal van www.karperrigs.nl eens aan een uitvoerige praktijktest onderwerpen.

We vertrekken zaterdagochtend om half zes, het is oktober dus donker , we rijden via Rotterdam richting Breda om vervolgens Antwerpen te volgen.
We hebben Antwerpen binnen 5 kwartier in het vizier.
We vervolgen onze weg richting Gent, vlak voor Gent doen we iets wat de meeste mensen niet doen we slaan af richting Brugge en Duinkerken.
Bij Duinkerken gaan we de grens over, Frankrijk is bereikt. Maar we moeten nog een stukkie, we dalen af via Calais naar Rouen.
Een melding op het dashboard dat er een lamp kapot is mag de pret niet drukken.
Zelfs Rouen loopt lekker door, we kunnen onze weg vervolgen naar Le Mans.
Nu zijn we er bijna, ook het laatste stukkie gaat super.
We kennen de buurt dus we besluiten eerst wat boodschapjes te doen.
De boodschappen zijn binnen, we kennen de buurt goed dus rijden we verkeerd.
Na een kleine omzwerving zijn we er.
Eerste indruk;
Mooie gite
lekker afgelegen en dus stil
Mooi watertje

Het water
Het water

Dan lopen we naar het huis, daar ontmoeten we Pat en Philip en Lucy (de labrador)
We gaan de gite in, we krijgen alles te zien en krijgen uitleg.
De bedden zijn opgemaakt, er hangen handdoeken met “Retreat” geborduurd. Kortom aandacht is het juiste woord hier.
Na de gite lopen we rond het meer, en bekijken we het land. Philip laat de plekken zien, niet alleen de visplekken maar ook de plekken waar je herten kan tegen komen vroeg in de ochtend.
We denken dat de rondleiding klaar is maar nee, we moeten de boerderij nog bekijken.
Tjee wat een ruimte!
We laden de auto uit, Philip brengt met een kleine tractor (of is het een grasmaaier) de visspullen naar de waterkant.
Dan is het tijd om te voeren, ik ga rond met een zak boilies en voer verspreid een kilo of twee. Vissen doen we niet vandaag.
Zondag:
We doen rustig aan het is immers vakantie. We staan op en drinken koffie en ontbijten voor we naar de waterkant gaan.
Gisteravond heb ik de vangstverslagen gelezen en er is goed gevangen dit jaar.
Er zijn weken geweest met meer dan 40 vissen op de kant.
Buiten staat er een speelhuisje, glijbaan en schommel. Er staat zelfs een picknicktafeltje voor kleine kinderen. In het huis staat en kist met speelgoed.
Kortom een veelzijdige accommodatie die ook ingericht is voor de kleintjes.
Maar goed, vissen dus, we maken alles klaar en varen of gooien de lijnen uit.
Helaas deze dag zonder enig resultaat, om half 6 stoppen we.
We zijn door Pat en Phillip uitgenodigd om te komen eten. We kunnen zeggen, weldadig met pastinaak, wortels, boontjes en bloemkool. Kortom als u hier verblijft dan is het boeken van de maaltijdservice aan te bevelen.

de handdoeken zijn inclusief en geborduurd
de handdoeken zijn inclusief en geborduurd

Maandag:
Het vissen start iets vroeger dan zondag.
We zien regelmatig vis springen, met als hoogtepunt “flipper”, eerst komt hij geheel boven water om vervolgens een paar meter met zijn bovenlijf boven komt en zich met zijn staart te verplaatsen.
Net na drie uur meld de eerste karper zich, een schub van een kilo of negen, deze wordt op gevolgd door een schub van een kilo of 6 om half 6.
Rond 6 uur houden we het voor gezien. Ondanks een laag slib op sommige plekken lijkt het erop dat pop-ups niets toevoegen.

Dinsdag:
Ja ja we zijn in vorm, weer wat eerder dan gisteren zijn we aan de waterkant.
Er wordt minder gesprongen, ik maak een emmer karperpap met grondvoer, pellets en liver en als extra doe ik er belachan over, geraspt van een groot blok.
Rond en uurtje of 1 maak ik een rondje om het meer. Als ik ergens sta te kijken ontstaat er en bellen plakkaat, de eerste die ik zie vandaag en vlak langs de kant. Vervolgens krijg ik een hartverzakking als de karper op 2 meter uit de kant geheel uit het water komt.
De volgende karper die ik zie is drie uur en een kwartier later een schubkarper hij ligt veilig in de handen van Jolanda en weegt precies 10 kilo!
Dit is tevens de laatste vis van vandaag, om half 8 houden we het voor gezien

Woensdag
Op Woensdag vissen we niet, we hebben een aantal bezoeken aan andere wateren in de omgeving af te leggen. Het is een lange dag en we zijn pas tegen 5 uur in de middag weer terug.  Tot nu toe liep het vissen nog niet, ik heb er vandaag door even afstand van te nemen eens goed over na kunnen denken. De weersomstandigheden zijn niet optimaal met oostenwind en het water is al vrij koud. Verder staan er een aantal eikenbomen om het water waar soms in een minuut honderden eikels van af vallen. Het is bekent dat op wateren met eikenbomen de eikels als natuurlijk voedsel dienen, nou dat is er in overvloed, het zou me ook niet verbazen als er onder water een explosie is van bloodworm, iets wat ik in deze tijd van het jaar eerder heb meegemaakt.
En toch moet er wat los komen, ik besluit bij terugkomst een grote voerplek aan te maken met alleen boilies, zo gaat er over een strook van een meter of 40 in totaal zo een 3 kg boilies te water.
De avond is weer heerlijk in onze gite, Phil komt elke avond rond een uur of zes de openhaard schoonmaken en aansteken.  We lezen wat, schrijven wat aan dit verslag en kijken een beetje Engelse TV en knopen een aantal onderlijnen bij de openhaard, kortom een heerlijke avond en we duiken rond 11 uur in ons mandje.

retrait p2
Donderdag
Omdat ik gisteravond een lekker voerbed heb gemaakt wil ik vroeg aan de waterkant zijn, ik sta op terwijl het nog totaal donker is. Als ik aan de waterkant kom is het nog steeds donker, en donker is hier ook echt donker. Het eerste wat ik dan ook doe is de driepoot om de vis aan te kunnen wegen omver lopen, hoezo een beetje nachtblind.
De hengels worden met de voerboot uitgevaren, er gaat er één links op de voerplek er gaat er één rechts op de voerplek en de derde gooi ik uit ongeveer 8 meter uit de kant op een meter of vijf van de voerplek af. De eerste twee hengels beaas ik met de liverbol waar mee gevoerd is en die al de hele week gebruikt wordt.  Gisteren heb ik bij één van de andere wateren een zoete birdfood fruitbol meegenomen, hiermee wordt de derde hengel  beaasd. Op deze wijze wil ik eigenlijk in beeld brengen of dit water een mogelijk meer iets is voor een zoete boilie.
Jolanda is er rond half tien die is nog even lekker in slaap gevallen toen ik weg was, ook hier wordt er op één van de hengels een fruitbol gedaan.
Om 10.15 krijg ik de eerste aanbeet,  de  fruitbol hengel en de kant en klare onderlijn van karperrigs.nl heeft zijn vlijmscherpe werk serieus genomen en is keurig in de onderlip gekomen van dit kleine schubkarpertje van 9 pond. Maar he, vis is vis en dus ben ik er blij mee.
Om tien minuten over twaalf komt er een volgende aanbeet, deze maal op de liverbol de linkerhengel. De onderlijn is zelf geknoopt met materiaal beschikbaar gesteld door karperrigs.nl
De onderlijn is een standaard rig die iets langer is dan normaal en ik heb bewust de ruimte tussen de onderkant van de haak tot de bovenkant van de boilie iets groter gehouden dit vanwege het voorzichtige azen van de vissen. De haak die gebruikt wordt is een chod haak maatje zes waar een line aligner op zit. Het rig materiaal is goed te knopen en prettig om mee te werken. Zo lekker dat we er woensdagavond in een half uurtje een meer dan rig wallet vol hebben geknoopt. Aan het eind van de week gaan we deze aan Phil geven, Phil is zelf ook fanatiek visser maar kan helaas niet zelf knopen en koopt altijd alles. We hopen dat hij er heel veel op gaat vangen en net als ons supporter wordt van de materialen en onderlijnen van karperrigs.
Maar goed er liep dus een hengel af voordat ik verzande in een aantal details. Ook nu weer een schubje van 14 pond deze keer.
We zaten tijdens deze run overigens aan een bakkie koffie, deze koffie was koud aan het worden door “mijn” vis en wordt nog kouder doordat Jolanda op de weed-rig ook een aanbeet krijgt. Deze weed rig is voorzien van een fruitbol en langzaam denk ik dat de vis een lichte voorkeur heeft voor zoet. Drie aanbeten, 2 op zoet en 1 op de liver (met fishmeel). De zoete bol wordt eigenlijk instant gevist dus zou je zeggen dat de voorkeur hiernaar uitgaat. De vis in kwestie is de eerste spiegel van deze week en weegt 8 kg.  Jolanda heeft in de morgen een extra hengel gekregen van Phil en deze op een gekende meervalstek gelegd met een grote halibut pellet.
Deze hengel is de volgende die afloopt, het is inmiddels tien minuten over twee en het is de vierde karper (geen meerval) die vandaag gevangen wordt. Ook nu is het een klein karpertje van 4,5 kg. Rond een uur of zes komt er rook uit de schoorsteen van de gite, Jolanda heeft het koud en zoekt de openhaard op. Een uurtje later krijg ik een paar heerlijke broodjes Hamburgers aan de water kant geserveerd, het is flink afgekoeld dus deze warme hap gaat er heel goed in. Als Jolanda weer terug is in het huis krijg ik een aanbeet en heeft Jolanda die langs komt voor de foto’s een koude Hamburger. De vis in kwestie komt van de linkerhengel, vlak voor het ging schemeren heb ik nog wat bijgevoerd in de voerstrook van gisteravond. De karper blijft klein maar is wederom welkom, een schub van 16 pond is mijn deel.
Rond 9 uur vindt ik het ook mooi geweest en draai ik de boel binnen.
Het was een mooie dag, 5 vissen waarvan twee van dezelfde hengel, 2 op zoet, 2 op liver en één op de pellet.

Paul met een mooie spiegel die hij tijdens zijn week wist te vangen
Paul met een mooie spiegel die hij tijdens zijn week wist te vangen

Vrijdag
De laatste dag, we doen rustig aan en ontbijten eerst, na het ontbijt en een paar bakken koffie ga ik naar de waterkant en Jolanda gaat even een boodschapje doen (wat zaken voor de terugreis halen). Ik heb wat meer gevangen als Jolanda, ik sta er om bekent dat ik wat meer voer dan Jolanda en gooi één hengel onder de eigenkant vlak bij de eik, ik gooi hier een dikke pond bolies op deze hengel. Om drie uur komt de laatste vis eruit en hij komt op deze hengel op de baitband rig van karperrigs.
Het is mijn eerste spiegelkarper en gelijk ook de zwaarste van deze week met 26 pond. Deze vis weet mij en ook de fotograaf zeiknat te spatten in de cradlle.
Conclusie
Een heerlijk mooie plek uitermate voor geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of een echtpaar of 2 echtparen, uw hond meenemen geen enkel probleem.
De gite is luxe en van alle gemakken voorzien, het terras met tuinmeubilair een BBQ en uitzicht op het meer en de omgeving is werkelijk fantastisch. Het vissen ging niet erg snel, we hebben de vangstrapporten bekeken en weken met 40 vissen zijn eerder regel dan uitzondering. We zijn absoluut niet aan de grote karpers toegekomen en gezien de vangstrapporten zijn er vissen te vangen (2015) tot 38 pond.

Geef een reactie