Rigje knopen?

Ok, ik kom er voor uit, ik ben niet zo een knoop man, vol concentratie kan ik een standaard rig knopen, veel verder kom ik niet. Het is wel gelukkig dat de rigjes die ik knoop zijn werk doen. Ik ben daarnaast ook nog in staat om de rigjes die ik knoop aan te passen aan de situatie. Ik vis al naar gelang de situatie met een korte hair, of juist een iets langere hair, maar ook het onderlijntje zelf kan verschillen in lengte, extreem kort als de situatie daar om vraagt (of dat ik denk dat het hier om vraagt) en extreem lang als ik denk dat dit nodig is.

Ik vang op deze manier absoluut mijn vissen en of ik hier wel eens iets laat “liggen” weet ik niet. Op een modderbodem vang ik echt mijn vissen op een standaard rig, niet één vis, maar ook vaak meerdere. Mijn partner die vaak in Frankrijk mee vist heeft wel belangstelling voor het knopen van rigjes, vaak heeft ze iets gemaakt door een filmpje op you tube te bekijken. Toen via visdeal de mogelijkheid langs kwam om een masterclass van Piet Vogel te volgen werd ze enthousiast.

Er werd ingeschreven en betaald en zondag 7 Mei was het dan zover. Om 9 uur vertrok ze op echt goed op tijd te zijn. Toen ze de locatie gevonden had (Piet noemt het zijn clubhuis) en er naar toe liep, kwam ze Piet tegen. Piet vroeg vriendelijk als hij is of hij kon haar kon helpen met de woorden “kan ik je helpen, wat zoek je”. Het antwoord van Jolanda was even kort als duidelijk “jouw”.

Piet reageerde enthousiast, “he wat leuk, voor het eerst een vrouw die meegaat doen met de masterclass, kom gelijk maar naast me zitten, dan kan je alles goed zien”.

Jolanda was de eerste, er werd koffie en/of thee gepakt en er werd gesproken over vissen en o.a. over deze website. Om 10 uur begon het voorstelrondje. Piet vertelde dat je het moest koesteren als je partner het begrijpt als je vist of als je partner mee vist.

Na deze intro werd er geknoopt, natuurlijk met de materialen van zijn eigen merk “rigsolutions”, er stond voor alle deelnemers een tacklebox klaar met de benodigde materialen nog in de verpakking. Deze materialen waren nodig om de dag aan te vallen en tot een goed einde te brengen. aan het eind van de dag was deze tacklebox voor de deelnemers. Vooral het schaartje of is het een tangetje is een welkome toevoeging op ons toch al ruime assortiment.

De eerste onderlijn werd gelijk een zgn “shot on de hookrig”, deze werd inclusief leader gemaakt. daarna werd er tijd gemaakt voor de drie-kamer-knoop en vele knopen volgde met daarbij de uitleg, volgens Jolanda was de drie-kamer-knoop een moeilijk kreng die ze gelijk na de cursus nog een paar keer thuis gemaakt heeft om hem niet te vergeten. Ook de shot(leader)rig kwam op tafel en moest door de cursisten geknoopt worden.

Tijdens het knopen werd er uitleg gegeven over de materialen, de reden waarom deze rigs op welke situaties moeten worden ingezet en er wordt gewezen op het belang van de vis veiligheid in combinatie met de geknoopte rigs. Natuurlijk was er af en toe tijd voor een kop koffie en werd er tussen de middag ouderwets gesnakt.

Wat Piet zijn cursisten meegaf was, heb vertrouwen in wat je doet en hoe je het doet, vis je met een shotrig en heb je hiermee niet binnen een uur succes, ga zwerven op het water met je aasje. Probeer het telkens een uur op een plek.

Jolanda heeft een leuke maar ook leerzame dag gehad en als je moeite hebt met knopen (zoals ik) dan is het zeker aan te bevelen om eens langs te gaan. thuis is ze nog een uurtje doorgegaan en kwam er al snel achter dat niet alle haken geschikt zijn voor alle type onderlijnen.

Geef een reactie