Op zoek naar nieuwe visgronden (het sleutelwater)

Zoals ik in deel één al schreef het water is gevonden. Een sleutelwater waar ik helemaal niets van weet, voor mijn gevoel begin ik voor het eerst sinds lange tijd weer opnieuw met vissen. De vragen die langs komen zijn, wat is het bestand, hoe zwaar, hoe klein, wat voor een aas? Ik ga jullie proberen mee te nemen op de weg hoe ik het aanpak en de daarbij horende teleurstellingen en resultaten. Voor de doorgewinterde karpervisser mogelijk niet zo heel interessant alhoewel het altijd leuk is om te zien hoe een ander dit doet. Beginnende karpervissers kunnen er mogelijk wel iets uit leren.

Om maar eens met aas te beginnen, zijn de vissen gewend aan boilies is de eerste vraag die ik me stel. Om daarachter te komen moet ik dus met boilies aan de gang.

De eerste sessie is een sessie van een uurtje of zes, vanaf begin vd middag. In deze sessie zie ik één klein karpertje aan de oppervlakte zwemmen, meer tekenen hoor of zie ik niet. De ochtend had ik benut om eens een uurtje vanaf de steiger te turen. Tijdens het turen heb ik wel vis kunnen spotten, één vis schoot weg tussen de lelies en langs de tegenoverliggende oever komt een grotere schub een paar keer boven water kijken. De vis komt niet geheel uit het water maar loopt een beetje op zijn staart als een flipper over het water.

Tot zover de inleiding, vissen dus, de vriezer ligt vol met mais (maar dat mag ik op dit water niet gebruiken volgens de regels) die na het koken een zoete flavour hebben gekregen van mijn favo merk en natuurlijk en fles palm rietsuiker. Die mogen even blijven liggen.

Naast dit aas heb ik de vriezer behoorlijk vol liggen met aas van evolution products, ik heb gekozen voor de Milk & Fruit en de Krill/Trassi bollen. De Milk & Fruit is een instant bol. Overigens heeft evolution products een mooie keuze hulp om tot het juiste aas in de juiste tijd van het jaar te komen. Hier kan je je voor inschrijven op de site, als tip geef ik hem even mee. Hier de link van de De boliekeuze hulp van evolution

 

Ik begin met de Milk & Fruit instant te vissen, ik gebruik ongeveer een kilo, ik wil dat in de omtrek van waar ik vis het aas ligt als herkenning. De volgende dag voer ik een kilo boilies, een pond Milk & Fruit en een pond Krill/Trassi.

De Krill/Trassi is meer een lange termijn aas, op zondagochtend om  5 uur zet ik de wekker en om kwart voor 6 ben ik langs de waterkant. Ik ben de eerste en de enige. Nachtvissen durf ik eigenlijk niet aan hier, je moet onder de open lucht slapen en je stretcher op de steiger plaatsen. Dat eerste is geen probleem, met het tweede ben ik bang dat ik tijdens een run het water in stap.

Ik vis alleen met bollen, geen dip, soak, grondvoer, partikels, tijgernoten die ik overigens wel heb liggen in de vriezer (ook van Evolution products). Ik beaas één hengel met Milk & Fruit en de andere met Krill/Trassi. De Milk gaat voor een lelieveld (ik kies er bewust voor om niet tussen de lelies te vissen op dit moment) en de Krill/Trassi gaat strak langs het kantje. Ik heb geen voerboot bij me dat kan altijd nog, en voer dus verspreid bij met de voerpijp. Overigens zonder voerboot maak ik het me wel moeilijker, want gooien is lastig er staan bijna overal bomen achter de steiger. De hengels liggen circa 40 meter uit elkaar, een bewuste keuze want de voerstrook die ik gemaakt heb is over een afstand van circa 70 meter.

Vanaf het begin heb ik het gevoel dat ik dicht op de vis zit, ik zie soms wat bewegingen onder het wateroppervlakte en zie weer achter de lelies een keer een grote vis springen. Ook honderd meter verderop zie ik een vis springen maar dat is geen vis die ik nu zal gaan vangen. Rond tien uur in de ochtend krijg ik een snoeiharde run, niet eerst een piep maar in één keer vol de fluiter erop. Het is op de Milk & Fruit voor wie daar belangstelling voor heeft.

Een volle fluiter is vaak een teken van een wat kleinere vis, hij duikt gelijk de lelies in, ik stop de vis en laat hem even, ik hou de hengel hoog zodat er zo min mogelijk draad tussen de lelies door loopt. Dit werkt, het is een kleinere vis want hij kent de spelregels nog niet zo goed. Een grotere vis zal altijd proberen tussen de lelies te blijven. Ik weet hem snel in mijn schepnet te krijgen en de eerste vis op het nieuwe water is een feit. Zo snel al een vis van dit water had ik absoluut niet verwacht.

De andere hengel blijft stil, ik haal een keer in en constateer dat de bol tussen de prut ligt, hij heeft de geur aangenomen van de rottende grond, de worp was perfect en ik lag strak langs het kantje. Ik moet dus iets uit de kant blijven hier, weer een leermomentje.

Rond twee uur hou ik het voor gezien, tot nu toe valt me op (nog geen conclusie aan te verbinden overigens, daarvoor zijn het te weinig waarnemingen) dat ik alleen in de ochtend tekenen van karper zie. Met het voeren van kleine hoeveelheden ben ik dus in staat om een vis te vangen.

De komende week wordt vissen moeilijk, ik ga wel om de dag een beetje voer in het water gooien om de vis op het aas te krijgen.

Er zal weer een update volgen.

 

 

Geef een reactie