New Direction beetmelders nader bekeken

We zijn terug van een 3 weekse visvakantie in Frankrijk en hebben de beetmelders en de ontvanger aan een goede praktijktest kunnen onderwerpen. Niet een test van 3 uurtjes ergens aan de waterkant maar een test van 3 weken van ’s morgens tot ’s avonds en soms een nachtje door.

De beetmelders hebben al deze tijd aangestaan, als we niet aan het vissen waren bleven ze toch aan staan dit om een goed beeld te krijgen van het verbruik van de batterijen. Voor mij persoonlijk is het meest belangrijke dat de beetmelders werken onder alle omstandigheden in weer en wind. Daarnaast is het instellen van gevoeligheid bij beetmelders een must zodat je altijd de keuze hebt hoe je ze in stelt (een rivier vraagt immers een andere gevoeligheid instelling dan een put). Als derde moet de ontvanger het onder alle omstandigheden werken en een luid en duidelijk signaal afgeven bij een aanbeet (ik slaap best wel vast).

Na drie weken testen ben ik overtuigd van de kwaliteiten van de K9 (zo heet de beetmelder) we hebben extreme regen gehad en extreem zon en alles wat daar tussen in zit. daarnaast hebben we zeker 40 runs gehad op de beetmelders. Bij één run moet ik bekennen dat ik de aanbeet eerder zag dan dat de beetmelder hem registreerde. dit was ook wel een beetje mijn schuld, hengels stonden met de toppen naar beneden, ik viste niet ver weg (circa 30 a 35 meter) op een ondiep stuk water. Ik zag dat de vis zich haakte en deze kwam gelijk omhoog zodat in eerste instantie mijn lijn van het wieltje werd opgetild. Het gewicht van de swinger was echter voldoende om de lijn weer op het rolletje te plaatsen en de beetmelder ging alsnog zijn werk doen. Het duurde maximaal 1 a 2 seconden tussen de aanbeet en voordat de aanbeet geregistreerd werd. Wel ging ook gelijk de ontvanger (de R9, zo heet de ontvanger) af, er zit dus geen vertraging tussen de beetmelder en de ontvanger, iets wat ik ooit wel met een andere set gehad heb en wat voor mij de reden was om niet meer met deze set te vissen.

De beetmelders kunnen goed schreeuwen en ook de ontvanger doet er niet voor onder, en dan hebben we nog de app, je kan voor de New Direction beetmelders een app download waarmee je alle instellingen vanuit je bivy kan bedienen. Nu we toch bezig zijn, we zullen eens door de mogelijkheden heen lopen want want naast de app is er nog meer te vertellen, we hebben het namelijk hier over een set beetmelders met gadgets, en de app is één van de gadgets.

De beetmelders worden geleverd met snagears, nu is een snagear geen gadget maar de snagears die erbij geleverd worden zijn dan weer wel een gadget, deze hebben namelijk verlichting in de kleuren van de beetmelders en je hebt de keuze om ze uit of aan te zetten of automatic (dan kleuren ze alleen op tijdens een run). Verder staat er om de beetmelder een logo met het merk erin, om het logo heen zit een blauw Halo licht welke op licht in het donker (ook weer aan of uit te zetten).

De ontvanger doet meer dan alleen maar herrie produceren, hij geeft ook aan hoeveel lijn er van de molen gehaald wordt tijdens een run of piep. Met de gekozen instellingen die ik had gedaan was 1 piep goed voor tussen de 3 en 6 cm lijn verplaatsing. Indien je een terugzakker krijgt dan staat er een min teken voor het aantal centimeters lijn dat verplaatst is. Ook wil ik nog even vermelden dat een terugzakker garant staat voor een ander geluid en licht ook het wieltje op de beetmelder op.

Dit verhaal is niet compleet zonder aan te geven dat er verschillende soorten sets verkrijgbaar zijn (2+1) dit zijn 2 beetmelders en 1 ontvanger, de 3+1 zijn 3 beetmelders en een ontvanger en er is ook een 4+1 set te koop.

Tijdens de test heb ik heel bewust één beetmelder gebruikt met alle verlichting constant aan (dag en nacht) en de andere alleen als er een run was. na 3 weken deden alle beetmelders het nog goed en waren de batterijen nog gevuld.

Naast deze sets is er ook nog een anti teft alarm te koop(deze werkt ook op de ontvanger) de anti theft heet TH9 en hij werkt op infra rood en zorgt ervoor dat je kostbare hengelspullen veiliger zijn, Wil je de boel nog completer er zijn ook swingers verkrijgbaar, hier doe je een batterij in en bij trillingen (lijnverplaatsing) is ook de swinger verlicht.

Voor meer info aan aankoop kan je het beste naar de eigen website van ND tackle gaan

Geef een reactie