En toen won je de World Carp Masters 2017

Jaap, allereerst natuurlijk hartelijk gefeliciteerd met dit resultaat, maar hoe ben je eigenlijk op de WCM terecht gekomen?

Rene dank je wel!

Dat is wel een mooi verhaal eigenlijk, ik werk voor een Japanse hengelsport fabrikant in Nederland/EU en hadden vanuit werk een team ingeschreven bij de WCM.Frank mijn collega van de marketing zou samen met Nick de “vissers” van het team vormen en zochten nog een “runner”, nu is Frank een vismaat en werd ik gevraagd om het hulpje, marshall beller, de kok, de barista,  de afwasser en de kapitein van de boot te zijn, kortom “runner”. Tot een week voor het evenement was ik “runner”  en werd ik na afmelding van mijn engelse collega gepromoveerd naar visser en zouden we een collega, Gabriele, promoveren tot “runner” voor 2 dagen.

Ik kan je vertellen een voorbereiding op een week groot water vissen zou normaliter bij mij 2 maanden inbeslag nemen nu werd het een week! Gelukkig beschikken Frank en ik over een uitgebreide vis en kampeer collectie en kon ik putten uit de voorraad bij mijn werkgever.

Alles paste afgeladen net in een VW transporter en een Fiat Punto! Niet wetende dat er aan het eind van de week nog “meer” mee moest.. ?

Je staat nu niet bekend als een grootwater visser, na dit resultaat is dat natuurlijk anders, wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen klein en groot water?

Ik vraag me af wie er wel bekend staan als groot water vissers in Nederland.. ongetwijfeld wat namen maar een meer met de grote van Lac du Der heb je in Nederland niet afgezien van het Ijsselmeer.

Nou eigenlijk niet, je moet jou sector zien en benaderen als een kleine plas zoals ik meestal in Nederland bevis, met grotere blik op de weersinvloeden en bodemgesteldheid. Je bent natuurlijk gebonden aan de markers die jou sector aangeven.

Hadden jullie voordat je gingen afreizen een tactiek, en wil je die delen of hou je die voor jezelf?

Nee eigenlijk niet we zouden de tactiek aanpassen aan de hand van een aantal factoren: het weer, locatie betreft noord of zuid bassin en waar we in een sector zouden zitten,ingesloten of aan de zijkant.

Wel hadden we al een tactiek bedacht qua aas en namen we 2 opties mee, particles en boilies (2 soorten). Het is vooral belangrijk om vanaf het begin de vis in jou sector te houden en ze niet            `te voeden` kleine particles en hennep met tigernut red amo (gecrushed) zorgden daarvoor en vingen we de eerste nacht gelijk 2 vissen, 7 uur na het start signaal, helaas 7 minuten te laat voor de eerste vis van het toernooi.

Tevens zou het weer een grote invloed krijgen gedurende week..

Hoe belangrijk was de stek waar jullie mochten vissen?

Heel belangrijk! Op een groot water en met vele deelnemers is locatie erg belangrijk, met de gelote stek verhoogde wij onze kansen. De stek heeft elk jaar in de top 3 gestaan en is dus een bewezen top stek.

Verder hebben we gebruik gemaakt van de app van Be On Ssil waar je zeer gedetaileerde waterkaarten kan kopen en gebruiken.

Bij het vissen zijn 3 dingen belangrijk, de eerste is de vis lokaliseren, dit is jullie duidelijk gelukt, ik neem aan dat jullie hier een onderwatercamera voor gebruikt hebben.

Onderwater camera klopt tevens voerden we met een speciaal ontwikkelde drone en ging ik in de mini-onderzeeërs de rigs spot on neerleggen.

Naast het lokaliseren is aas een belangrijk aspect, met welke boilie hebben jullie gevist?

Als we een bol gebruikten was het de Dynamite baits Monster Tigernut Red Amo in gecrushte vorm, tevens benadruk ik het woord ALS!

Als derde is je onderlijn van belang, waarmee hebben jullie gevist, en hebben jullie nog aanpassingen gedaan?

Onderlijn moet gewoon hufterproof zijn! Met alle obstakels en wier onderwater moet het gewoon goed zijn! Met de delicate engelse rigjes kom je er niet…

Overigens met een hufterproof gemaakte withy pool rig pakten we de winnende vis!

Heb je in deze week veel van Frank (je maat) geleerd en heb je hem ook nog iets kunnen leren?

Frank heeft vanuit Shimano & tribal team al verschillende “big lake” wedstrijden gevist, hij heeft dus hier al de nodige ervaring in. Zijn eerder ervaring is van groot belang geweest in onze overwinning, ervaring in het werken met de boot en fishfinder was een echte plus voor ons.

Verder vullen we als team genoten elkaar goed aan met de kennis die we hebben!

Was het eigenlijk wel een visvakantie of was het buffelen?

Eigenlijk gewoon hard werken… zo stonden we midden in de nacht 250 meter lijn te ontdoen van wier, het was kneiterkoud en waaide een stevige wind, koud was het wel!

Alles moet daar kloppen we konden al dat wier niet laten zitten want 1,5 uur nadat we de lijn vrij hadden vingen we weer een vis op die hengel ? De laatste 2 nachten hebben we in totaal 6 uur geslapen dus van enige vakantie was geen sprake..

Wanneer kregen jullie het gevoel dat jullie mogelijk een grote rol in deze wedstrijd konden spelen?

Al bij de loting, we trokken peg 4 de winnende stek vcan 2015 als nou ook nog het weer zou mee werken zouden we een gedegen kans gaan maken. Vele mede deelnemers dichten ons erg goede kansen toe, maar ja eerst maar waar maken en tja dat hebben we gedaan!

Nog leuke mensen ontmoet?

Poeh zoveel!

Martin & Aden onze sector marshalls!

Simon Parker & Mark Slade onze buren van peg 3

Verder de Nederlandse deelnemers.

Raphael van Be on Ssil (app)

Je aanzien binnen de karperwereld is met zo een prijs in één keer gemaakt, gaan we je vaker tegen komen op groot waterwedstrijden en gaan jullie volgend jaar de titel verdedigen?

Mijn aanzien sorry maar zo zie ik het echt niet! Volgend jaar gaan we uiteraard de titel verdedigen..

Ik moet wel zeggen dat ik het wel heel gaaf vind zo’n groot water! Ik heb sterk het idee dat ik hier, du Der, weleens vaker te vinden zal zijn ?

Ben je nog in voor kleinere wedstrijden? Er is namelijk weer een uitnodiging gekomen voor de Etang Cache cup 2018 en dat snap ik wel want ze kunnen pronken met de winnaar van het WCM2017 op de deelnemerslijst. Ga je hem vissen?

Etang Cache Cup natuurlijk wil ik die vissen! Leuk kleinschalig evenement op een TOP water!

Ik heb samen met Rene de Vries van Fransekarpers.nl eerder op  dit water gevist en dat beviel uitstekend. Ik ben benieuwd welk nieuw strijdplan captain Rene dit keer heeft bedacht!

Ik neem aan dat je naast Frank nog wel wat mensen wil bedanken, ga hier vooral even je gang

Gabriele Ceruti teamrunner en Team Shimano voor de support, Dirk Huyskes van UPC voor de “rainbow” steunen en alle mensen die ons support gaven via de app, facebook en sms! Special thanks to marshals Aden & Martin, you knew it from the start! ?

Last but not least mijn familie en lieve vriendin Eri. XXX

Geef een reactie