De Lot

vakantievergunning
vakantievergunning

In de afgelopen jaren ben ik een aantal keren op de rivier de Lot wezen vissen, vier keer om precies te zijn en telkens op een andere locatie.

Is het vissen op deze rivier moeilijk?

Na vier keer hier gevist te hebben wil ik me absoluut geen riviervisser of kenner van de specifiek deze rivier noemen maar enige kennis van zaken heb ik in deze vier keer wel opgebouwd.

De liefde van deze rivier kwam door een vakantie in 2009 die we ergens in Frankrijk hadden gehad en op de terugweg staken we deze rivier over, ik weet nog goed dat ik heel hard riep,  “wow” hier wil ik een keer vissen, wat een geweldig ding, hoe heet deze rivier?

De Lot April 2015
De Lot April 2015

De grote grote Michelin werd erbij gepakt en de kaarten werden er op nageslagen, deze Michelin is trouwens een must voor iedere visser die naar openbaar water in Frankrijk gaat maar dit terzijde. De rivier in kwestie bleek dus de Lot te zijn en thuisgekomen werd er al voorzichtig vooruit gekeken naar de volgende (vis)vakantie.

2010 de Lot

Als we als man & vrouw op stap gaan kiezen we altijd voor het vissen vanuit een accommodatie en zo werd er een boeking gedaan voor Juni 2010 bij een bekende locatie langs de Lot bij Puy L’Eveque (gewoon even googelen, je komt Peter & Yvonne zo tegen). Ik kan een hele verhandeling gaan schrijven over de accommodatie en de tuin, maar dat mag jezelf even uitzoeken.

We hadden de accommodatie twee weken afgehuurd en voordat we gingen besloot ik heel even op Carp Zwolle te gaan praten met Piet vogel (één van de lot kenners bij uitstek). Zaken die ik tot op de dag van vandaag onthouden heb is, groot aas, zwaar materiaal, grote haken maar voornamelijk zwaar lood en vissen in de oude rivierbeding daar zitten de grote).

Alle voorbereidingen waren gedaan, grote bollen, zwaar lood, voerbootje aangeschaft want uitgooien was geen optie. Ik had en heb bewust gekozen voor een voerboot zonder fishfinder en dieptemeter, dit is een bewuste keus, ik ben bang dat anders de charme van het vissen er voor mij af gaat.

Ik heb deze twee weken enorm genoten, het is echt een toplocatie, en voor een gering bedrag kan je een bootje met fluistermotor huren, onmisbaar op dit stuk van de Lot. Soms gingen we er met de kano op uit al was het alleen maar om eens goed langs de kantjes te kunnen kijken.

We hebben ons twee weken scheel gevangen, op barbeel dan….. zelfs drie 30 mm boilies op de hair kon dit niet voorkomen. De volgende stap was om de zoete bol te vervangen voor een vismeelbol want we gaan nooit van huis zonder een vismeelbol bij ons te hebben. het succes op de vismeel was nog groter, uitvaren en terugkeren en voordat ik aan kant was zat er al kopvoorn aan.

De volgende actie was proberen de witvis te verzadigen, er werd veel mais en hennep gekookt en gevoerd met de gedachte dat dit wel zou helpen, jammer dus, ze bleven maar komen.

Uiteindelijk kwamen een hengelsportzaak bezocht om te kijken of er nog groter aas te vinden was en we vonden dit, 38 mm bollen van starbaits en volgens de verpakking was dit een boilie met melen die meeval resistent zou zijn.

Uiteindelijk bijna op de één na laatste avond wist ik iets anders te vangen als barbeel of kopvoorn. tegen middernacht kreeg ik een enorme run en wist na een heel gevecht een meerval van 1 meter 40 op de kant te krijgen. Het was een mooie afsluiter van twee mooie weken op een toplocatie in een werkelijk prachtige omgeving.

Meerval op de Lot
Meerval op de Lot

In de twee weken dat we hier verbleven hebben we echt niet dag en nacht gevist, mogelijk heb ik twee keer van vroeg in de ochtend tot begin van de nacht door gevist. We hebben ook uitgebreid de omgeving bezocht en er zijn vele plekken in de buurt die het bezoeken meer dan waard zijn.

 2012 De Lot Trentels

Trentels is de bestemming, eigenlijk net er buiten. Om ons heen is de laatste weken enorm veel gebeurt met mensen die ongeneeslijk ziek zijn en het vertrek is dan ook hectisch. we hebben hier vijf dagen en voeren dus veel, het is September en overdag enorm warm maar zodra de zon weg is wordt het snel enorm koud. In de vangstverslagen van deze (nieuwe) locatie zien we imenad die vlak voor het eigen kantje een karper van vijftig pond heeft gevangen. We verblijven in een tourcaravan waar in de slaapkamer een gewoon en enorm goed 2 persoons bed is gemaakt.

We vissen 3 dagen en 2 dagen doen we iets anders, het is voor ons heel mager hier, we vangen uiteindelijk alleen een barbeel. Ook hier is een roeiboot beschikbaar en een fluistermotor te huur.

2012 De Lot Port D’Agres

Vanuit Trentels gaan we door naar Port D’Agres bijna 200 km stroomopwaarts, de rivier is hier anders dan bij de voorgaande locaties, hij lijkt rustiger, we hebben hier wederom een huis (voor 4 personen). Vissen moet hier vanaf aangespoeld slib waar het wat drassig kan zijn. Bij aankomst zie ik hier eigenlijk maar één hotspot, en die ligt onder de eigen kant waar een aantal jaren geleden een boom omgewaaid is in het water. De boom hebben ze gelukkig laten liggen.

Natuurlijk wordt hier ook het nodige voer te water gelaten, we kunnen hier vissen met lagere loodgewichten in deze tijd van het jaar, wat er voor zorgt dat we niet alles elke keer met de aanwezige roeiboot hoeven uit te varen. Hier lukt het om in een week drie karpers te vangen waarbij aangetekend moet worden dat er overdag niet of nauwelijks gevist is. De omgeving hier heeft ook een aantal schatten die meer dan de moeite waard zijn om bezocht te worden.

De vissen die gevangen worden zijn 30 pond, 32 pond en 34 pond en helaas is er een rivierreus ontkomen in de obstakels.

14kg
Rivierkarper Port D’Agres

2015 De Lot touzac

In April 2015 zijn we terug aan de geliefde rivier we hebben in Touzac een huisje rechtstreeks aan de rivier gehuurd. In dit huisje kunnen twee mensen verblijven, binnen is het klein maar prettig maar er is een veranda die uitzicht heeft over de rivier. De rivier is deze tijd van het jaar snel stromend en we krijgen onze voerboot niet tegen de stroom in, hij wordt gewoon meegenomen. Als er een keer wat minder stroming te zien is en we het bootje er op uit sturen blijkt dat er nu een enorme onderstroming staat en loodgewichten van 350 gram blijven niet liggen. Om ons heen zitten meerdere locaties waar accommodaties worden aangeboden en is er een Nederlandse visgids. Deze sluipt nog wel het tuintje in als de locatie niet verhuurd is en geeft aan dat dit één van de moeilijkste stukken van de rivier is door de stroming.

Eigenlijk is er maar met één hengel te vissen, in het verlengde van ons tijdelijke onderkomen liggen een paar bomen in het water aan de rechterkant. De hengel moet ik strak tegen de boom aanleggen en vanaf de kant voer ik tussen de takken van de boom. Als ik twee meter verder uit de kant ga liggen wordt mijn lood weer meegenomen en binnen dertig seconden staat mijn hengel compleet krom en mijn lijn meer dan snaar strak. Toch krijg ik op deze wijze een run, maar helaas duurt het niet lang, de vis zwemt gelijk de takken in en ik kan hem niet stoppen. In de obstakels weet de vis zich te ontdoen van de haak. Verder dan een groot aantal kopvoorns kom ik niet op deze stek.

Conclusie 

Is het vissen op de lot moeilijk, ik kan niet anders dan hier positief op te antwoorden. Je heb hier in mijn ogen absoluut een boot nodig (en dan bedoel ik niet een voerboot). Afhankelijk van de jaargetijden is zwaar materiaal aan te bevelen. Maar hou er ook rekening mee dat het zelfs in Juni kan spoken op de rivier, zo hebben we eens een tochtje gemaakt op de rivier bij Cahors waar de boot waar 200 man op konden niet tegen de stroming in kon komen. Onze tocht duurde hierdoor ruim een uur langer dan gepland!

Zorg voor groot aas, vis met zoet als je geen meerval of kopvoorn wil vangen. Neem tijgernoten mee!

Hou er rekening mee dat als je vanuit een accommodatie vist dat je heel beperkt bent in waar je vist, ga je met vrouw of gezin dan is dit absoluut een aanrader. Wordt het een vistrip waar vissen centraal staat ga dan met een bivy op stap. Hou er rekening mee dat er heel veel plekken langs de rivier niet toegankelijk zijn omdat het privé eigendom is. In zo een geval is het een goed plan om een rondvaart te plannen over de rivier om zo te kijken of je stekken kan vinden waar je kan komen. Let op er zijn stukken langs de rivier waar de zogenaamde zigeuners hun kampement hebben opgeslagen, ga niet in de buurt van deze kampementen zitten.

Zorg dat je op een stuk zit waar je mag nachtvissen en zorg dat je (vakantie)vergunning op orde is!

Wil je dit alles voorkomen, boek dan via Piet vogel een boot:

http://www.soulofthelot.fishing

Wil je wel iets met een accommodatie:

www.fransekarpers.nl 

www.nouveaupays.com

www.hetgoedefranseleven.nl

www.le-lot.nl/gte-bouyssac-la-rivire

Bovenstaande een selectie, maar er zijn er meer!

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “De Lot

  1. hoi, mijn vriend is ook al van kleins af aan karpervisser. meestal gaan we naar openbare meren om te vissen.
    wij zijn inderdaad in 2014 ook over de lot gereden in Cahors en de zelfde reactie van: “hier wil ik n x gaan vissen”.
    Dus dit jaar inderdaad in Touzac , bouyssac la riviere geboekt. Toevallig kenden we de achterburen (met hun zoon,nick, de visgids)dus zijn tips kwamen goed van pas. Weinig hoop en de eerste keer vissen op een rivier, inderdaad stroming viel niet mee. de laatste nacht 4 uur over gedaan om met een grote meerval tegen de stroming in terug te varen naar de stek. Toch in totaal 10 karpers van rond de 10 kilo en een barbeel en 1 meerval. groetjes en veel visplezier

Geef een reactie