René de Vries

1.Wie ben je en hoe ben je bij het karpervissen gekomen?

Mijn naam is René de Vries en ik ben op het moment van schrijven 54 jaar. Als kleine jongen was ik vaak langs de waterkant te vinden eerst met een bamboehengel en later met glasvezeltje. Op de leeftijd van 15 verloor ik het vissen uit het oog tot nu ongeveer 20 jaar geleden het weer langzaam opgepakt werd. Na een vakantie in Frankrijk op een camping in Frankrijk kreeg het karpervissen mijn aandacht en ben ik me langzaam gaan specialiseren in het vissen op karper. De eerste 50 vissen werden op de pen gevangen.

 1. Gaat je voorkeur naar de pen uit of naar statisch en waarom?

Tegenwoordig gaat het om statisch vissen, lekker over het water uitkijken en zoeken naar activiteit.

 1. Beschrijf je favoriete onderlijn eens en waarom is dit je favo?

Eigenlijk vis ik altijd met een standaard onderlijn, de lengte van de onderlijn, de haakkeuze en de lengte van de hair kan per situatie verschillen.

 1. Welk aas is favoriet van je en waarom is dit aas favoriet?

Mijn favoriete aas is aas dat vangt, sinds begin van dit jaar zit ik in het Nederlands-

Belgisch team van SSP Baits een jong merk op aasgebied die in andere disciplines van logosspde voedingsmiddelenindustrie zijn sporen al verdiend heeft.

Naast de spullen van SSP ben ik fan van mijn eigen boilie die het vooral in het voorjaar en de zomer enorm goed doet en de pop ups van Urban Baits.

 1. Ben je een voerder of een instanter en waarom?

Soms instant en soms voeren, ligt helemaal aan de beschikbare tijd. Wel haal ik vertrouwen uit het voeren. Mogelijk voer ik anders dan andere, ik ben niet iemand die en stek gedurende maanden onderhoud. Meestal 4 dagen voor ik ga vissen begin ik met een stek ) flink aan te voeren. En dan natuurlijk de vraag wat flink is….. in mijn ogen is flink voeren 2 kg per voerbeurt met in uitzonderingssituaties 3 kg. Wel is de laatste voerbeurt ongeveer 1-3 van de beurten ervoor….. voor mij werkt dit.

 1. Welk water in het buitenland waar je nog niet gevist heb is je ultieme droom en waarom?

Ik heb ooit een dag aan lake Chira gezeten op de Canarische eilanden, vissen tussen de cactussen dat zou ik nog wel eens een week willen doen, bizarre setting om te vissen en haast altijd lekker weer. Zoek het maar eens op en verbaas je over de spiegelkarpers. Helaas is een week hier erg duur, je moet vliegen, hengelmateriaal huren, een auto huren….

 1. Wat is je thuiswater (naam noemen hoeft niet), maar waarom is dit je thuiswater.

Geen specifiek water, wateren rondom mijn woonplaats Woerden.

 1. Heb je een favoriet merk materiaal en zo ja welk en waarom?

Ik ben niet zo een materiaalfreak, wel vindt ik de spullen van Prologic kwalitatief goed karperigs meer dan 150 verschillende soorten rigsvoor een faire prijs. Als Endtackle gebruik ik als testvisser veel spullen van karperrigs. Kwalitatief hoogwaardig materiaal en voor mensen die moeite hebben met het knopen een uitkomst door prijs versus kwaliteit.

 1. Wat is op hengelsportgebied je beste aankoop ooit geweest en wat je slechtste?

Ik denk dat de driepoot Rodpod van Prologic de beste koop is geweest, mooi ding, blijft staan en niet duur. Ik vindt het vooral prettig dat ik hem heel laag kan neerzetten. Terwijl ik dit schrijf denk ik aan mijn kleine rugzakje van K-Karp deze laat me heel bewust keuzes maken met wat ik voor een korte sessie nodig heb.

De slechtste was een bivy, dit lag overigens niet aan de bivy maar aan mij, het was een twee persoons met winterskin en het ding woog 36 kilo geloof ik, niet echt handig dus.

 1. Wat doe je voor je boterham en heb je nog andere hobby’s?

Al mijn hele werkzame leven werk in de voedingsmiddelenindustrie, de planningshoek, voorraadbeheer, het liefst waar logistiek en automatisering samen komen. Verder mag ik graag een partijtje voetbal kijken en kom ik al sinds de oprichting in 1970 in stadion Galgenwaard.

Daarnaast hou ik me bezig met deze website en ben ik eigenaar van de website

fransekarpers.nl

www.fransekarpers.nl via deze site ben ik tussenpersoon voor ruim 20 wateren in Frankrijk.

 1. We hebben het nog niet over een vis gehad, welke vis of wat voor een soort of gewicht ontbreekt er nog op je lijstje?

Het is leuk om een grote vis te vangen maar absoluut geen doel op zich, de zon zien opkomen, de natuur zien ontwaken langs de waterkant is heerlijk. Dus welke vis… de volgende, altijd de volgende….. groot, klein, krom of recht maakt niet uit het gaat om de beleving.

 1. Hier je eigen inbreng, wat je nog kwijt wil of wat we niet gevraagd hebben maar absoluut hadden moeten vragen.

Iedereen beleeft zijn hobby op zijn eigen manier en eigen niveau, wees niet bang om een ander met minder ervaring te helpen verder te groeien en sta ook open voor meningen van iemand anders. Het heet vissen en het heet niet vangen…. Er zijn meerdere manieren om een vis te vangen en blijf kritisch op jezelf. Heb je die vis nou gevangen doordat je op een bepaalde manier gevist heb of is het ondanks dat je op die manier gevist hebt!

carp q

Geef een reactie