Het leed dat beetmelder heet

Vandaag wil ik eens in mijn persoonlijke beetmelder (leed) duiken met de lezers van deze website.

Niet omdat het moet maar omdat de mogelijkheid bestaat. In ruim 25 jaar karpervissen heb ik vele sets zien langs komen.

Nooit heb ik iets gehad van Fox (op de één of andere manier heb ik niets maar dan ook helemaal niets met dit merk, maar dat is puur persoonlijk en raakt kan nog wal, een gevoel dus. Of in dit geval geen gevoel).

We gaan terug naar het begin toen de visserij werd opgestart.

 

Het begon met

Een pieper of piepers van Ultimate, het voordeel was dat ze goedkoop waren en ze hebben me een tijdje een goede dienst bewezen. Het ging mis in een enorme regenbui, de pieper(s) sloegen aan en gingen niet meer uit. Ik heb ze daarna nog geprobeerd te drogen maar helaas dat mocht niet meer baten, er kwam alleen nog een verkouden piepgeluid uit.

Ze werden bedankt en de volgende pieper moest dus waterdicht zijn, het werden piepers van the beast genaamd the waterterminator. Wat waren die dingen goed en wat kwam er een geluid uit. Ze waren absoluut waterdicht en maakte een enorme kolere herrie bij een run. Om de herrie wat in goede banen te kunnen leiden wer er een snoer aangeschaft waarmee de piepes op de ontvanger konden worden aangesloten. Draadloos was er toen nog niet.

Uiteindelijk begaf één van de knopjes om het volume te kunnen aanpassen het van een pieper en was het tijd om afscheid te nemen. Dit was een fout en had ik nooit moeten doen. Ik kocht een andere pieper van the beast, één of ander kek model waar je tijdens de run een schermpje zag met een visje die voorbij zwom. Dit had ik nooit moeten doen, er zat een vertraging op die zijn gelijke niet kende, als ik wakker was had ik de hengel al lang en breed in mijn hand om de vis te drillen voordat de beetmelder met bijbehorend schermpje in aktie kwam.

 

Het vervolg

Ik nam al snel afscheid van deze piepers en ze werden ingewisseld voor een set van Prologic. De Senzora was de naam. Voor de prijs versus kwaliteit een goede set waarmee ik het denk ik 10 jaar mee uitgehouden heb. Voor toen nog 199 Gulden gewoon een hele goede betrouwbare set die deed wat ie moest doen. Geluid produceren wanneer het nodig was, en de draadloze ontvanger deed wat ie moest doen. Er kwam na tien jaar een einde aan de samenwerking, ik was aan het vissen, de ontvanger aan een keycord en voerde boilies bij met de katapult. Een onhandige combi, de katapult raakte het keycord en de ontvanger werd gelanceerd midden in het meer. Een nieuwe ontvanger koste bijna evenveel als de hele set. Dat heb ik nog gedaan tot na een jaar één van de luidsprekers het begaf.

In de tussentijd

Mijn vrouw begon mee te vissen en er moest een extra setje komen. Aangezien ik zeer tevreden was met de bovenstaande pieper kwam er een setje van dit merk genaamd prologic polyphonic.

Wat een drama, kippengeluiden. geluiden van een vrouw die in extase was tot complete zinnen maar zo vreslijk traag. Dit was een enorme teleurstelling en na nog geen seizoen hebben we er nog iemand “blij” mee kunnen maken. Wat een verschil tussen het ene model en het andere model van één en hetzelfde merk.  Voor mij meer dan een teken dat merken het niet zo nauw nemen met het ontwikkelen en het testen van de materialen. En toen kwam er een setje van Mad (the scream). Deze beetmelders in de aanbieding gekocht voor nog geen 90 Euro voldeden meer dan dat je van een set van dit bedrag mag verwachten.

Nu nog weet ik niet waarom we afscheid hebben genomen van deze set. Gewoon enorm goed voor een lage prijs met zuinig batterijverbuik en een hele goede beetregistratie.

Kan je ergens nog zo een set vinden en heb je een klein budget…. dit is uhm.

Het wordt er niet beter op

De volgende set was er één van JRC. Een set radar blue. Goede registratie en de instellingen op de set die je mag en kan verwachten voor deze prijs. Het ging goed tot de batterijen moesten worden vervangen. Vanaf dat moment kwam de set niet meer op de ontvanger. Niet een heel groot probleem behalve als dat plaats vindt tijdens een week vissen in Frankrijk. Gelukkig had ik nog de back-up set van Mad bij me om die in te zetten.

Bij terugkomst in Nederland werd bij de winkelier contact gelegd met JRC die aangaven, innemen en een nieuwe set geven. Er was echter geen set radar Blauw meer in de winkel en zonder mankeren werd de set ingewisseld voor een set JRC Radar die beduidend duurder was.

En zo wil je als klant behandeld worden. Deze set is nog steeds in ons bezit en wordt op Frankrijk trips ingezet naar alle tevredenheid. Een goed bereik met de ontvanger en voldoende mogelijkheden om de beetmelder en de ontvanger in te stellen zoals gewenst. Dus wederom een tip als je iets meer te besteden hebt. Goede set en goede service!

In de tussentijd was er een tweede set bijgekomen, dit was een gesponsorde set van het merk ND. Een set met een app en de mogelijkheid om wel 100 instellingen te kunnen instellen. Batterij verbruik was enorm hoog en ook nog eens met batterijen die je alleen kon/kan aanschaffen via een internationale website. Je kon deze digitale dingen ook bedienen via een app op je telefoon. Voor mij veel te veel opties in combinatie met de lastige manier om aan batterijen te komen. Er werd dus afscheid van genomen tijdens een vakantie aan de lot.

Service

Daar aan de lot deed ik mijn volgende aankoop, gebaseerd op eerdere ervaringen met het merk prologic (de Senzora’s) kocht ik een dure set van dit merk genaamd de K3 (ik heb elders op deze site er een artikel over geschreven). Ze zijn mooi, klein, licht in het gewicht gemaakt van carbon en de opties die ze hebben zijn voldoende. Helaas, twee keer gebruikt, een keer een week en een keer een dagsessie in Nederland. En toen begon het gedonder, de pieper kwam heel moeizaam op de ontvanger. Als ie er eenmaal opkwam had de ontvanger nog een bereik van een meter. Niet goed, we namen dus contact op met Prologic en die adviseerde ons naar de winkelier te gaan. Beetje lastig 1000 km verderop. Dus mochten we naar een verkooppunt in Nederland (het werd Wesdijk en die wilde ze innemen en aan de vertegenwoordiger meegeven). Hulde van Wesdijk dat ze dit deden maar enorm slecht van Prologic dat ze de set niet omwisselen voor een nieuwe.

Laatste toevoeging

Door een aantal teleurstellende ervaringen met een aantal beetmelders zoals hierboven omschreven ben ik persoonlijk wel even klaar met beetmelders. Dus dit keer moest er iets anders komen, en in eerste instantie dacht ik aan een set nieuwe DelkimsTXi-D waarbij de D staat voor digitaal. Dit deed me even terug denken aan bijvoorbeeld een set uit het verleden die digitaal was en waar ik niet gelukkig mee was. Deze keer dook ik er wat dieper in en veel vissers hebben moeite om de digitale vrienden van delkim in te stellen en goed ingesteld te houden.

Nu is zelfkennis niet mijn sterkste punt maar ik wist al gauw dat ik bij deze groep zou gaan horen. Dus vanaf heden heb ik een mooie set Delkims TXi zonder de digitale toevoeging. Ik ben benieuwd of deze set en ik de komende 10 a 15 jaar vrienden zullen zijn. Service, betrouwbaarheid schijnt in ieder geval goed te zijn. En anders worden het toch ooit foxjes.

Geef een reactie