Het beheren van een vismeer

Het artikel op deze website waar verwezen wordt naar een vismeer welke te koop staat in Frankrijk kan verreweg rekenen op de meeste bezoekers en daarnaast zijn er zeker 50 personen geweest die meer info gevraagd hebben. Het lijkt er dus op dat het beheren van een vismeer voor veel mensen een droom is.

Het wordt dus tijd op basis van ik weet als boekingsagent eens met de lezers te delen. Allereerst een in mijn ogen heel positief punt, heel veel wateren zijn in handen van Engelse eigenaren. Als er momenteel wat op de markt komt hoef je niet te vrezen voor concurrentie vanuit Engeland vanwege de Brexit. De Engelse durven momenteel niet te investeren (want hou daar rekening mee, je moet investeren en zonder een zak geld kan je beter gelijk stoppen want het gaat je niet lukken). Het volgende positieve punt is dat de Engelse die willen verkopen, verkopen in Engelse ponden en daar ligt de volgende kans, want de pond is aan het zakken volgens economen. Analisten van Morgan Stanley voorspellen nu zelfs dat de euro aan het eind van het eerste kwartaal van volgend jaar meer waard is dan het Britse pond. Aan het eind van 2018 zal de pond weer meer waard zijn dan Euro, dus kwartaal 1 2018 is het moment om over te dragen bij de notaris. Laat dus wel altijd in het contract opnemen dat je koopt tegen het op het moment van overdracht geldende wisselkoers. Reken maar eens uit hoeveel Euro het kan schelen als je 99 Cent moet betalen of 1,12 zoals de wisselkoers op het moment van schrijven is. Nu zou je voor een investering van 250.000 pond 281.627 Euro kwijt zijn. In kwartaal nummer 1 2018 zal je dan volgens de prognose 247.500 Euro kwijt zijn een besparing van ruim 34.000 euro.

En dan heb je een water, en dan…. is het keihard werken om een bestaan op te bouwen. De meeste doen er iets naast, een bouwvakker doen klussen, een tuinman onderhoud tuinen en ga zo maar door. Wil je dit niet, dan dien je een uitgekiend concept aan te bieden. De meest simpele manier is om alleen inclusief de maaltijden aan te bieden. Stel je hebt een water van 3 hectare, per vissers moet je minimaal een halve hectare per persoon hebben om te vissen (natuurlijk is dit wel afhankelijk van de vorm van het water). Beter is om 0,75 Hectare tot 1 hectare te hebben. Op dit water laten we dus 4 vissers toe, zorg echter wel dat je 6 stekken hebt zodat er altijd iets te kiezen is. Verhuur je een stek voor 300 Euro per week en je bent open van 1 april t/m 30 oktober. Dit is ongeveer 31 weken en als je in deze tijd een bezettingsgraad hebt van 75% dan haal je hier rond de 30.000 Euro uit. (Koop je een water dat al bestaat en rondom het jaar is volgeboekt dan haal je er 37.000 Euro uit). Vervolgens dien je nog belasting af te dragen. Ga je inclusief de maaltijden verhuren dan kan je dus meer vragen, inkopen doe je scherp bij Lidl en Aldi (die zijn er ook in Frankrijk) en op markten. Inclusief maaltijden kan je zomaar 450 Euro voor een stek gaan vragen en eet je zelf met de vissers mee. Op deze wijze eet je zelf kosten neutraal maar zal je ook geen winst maken op je eten. Wil je meer (een beetje afhankelijk van waar je zit) zet je bivy;s neer op de stekken met daarin stoelen, en stretchers (scheelt een hoop ruimte voor vissers). De bivy’s dien je wel om het jaar te vervangen en de meeste wateren maken gebruik van een bivy die heel goed en goedkoop is van Decatlon (kosten 99 Euro). Op deze wijze kan je 500 Euro vragen voor een stek per week. daarnaast dien je je klanten te overtuigen van het aanschaffen van jou pellets, die je groot hebt ingekocht (per 1000 kg) op een zak pellets kan je zomaar 40 Euro winst maken, en als je 2 zakken per week verkoopt dan scheelt het voor jou ook weer in het voeren van de vissen. Indien je over de vaardigheden en de tijd beschikt dan kan je zelf boilies draaien voor je klanten die je voor 8 a 10 Euro de kg kan aanbieden, natuurlijk gooi je hier een leuke staffel tegenaan dat bij afname van 5 kg de prijs zakt naar 1 euro de kg minder en bij afname van 10 kg gaat er nog wat af. Kan je niet zelf draaien dan is het verstandig om een deal te sluiten met een boilie bedrijf waar jij vertrouwen in hebt, denk hierbij wel aan duizend kilo deals per jaar, een dipje en een pop-upje en verdubbel je geld. Maar we zijn er nog niet, want geloof me als ik zeg dat elk dubbeltje telt, je bied je klanten maaltijden, aas, onderkomen. Vervolgens dien je altijd bier, wijn, frisdrank, ijs, snacks en chips te hebben die je klanten bij je kunnen kopen. Ook dit koop je in bij de goedkopere winkels, en bied je voor het dubbele aan. Het lijkt vreemd, maar vissers die bij je komen om te vissen voor een week, willen helemaal niet weg om boodschappen te doen. Met het aanbieden van al deze service naast de nodige klein materialen op hengelsportgebied kan je uiteindelijk je een bestaan opbouwen. Ik weet uit betrouwbare bron dat aan het eind van een week er regelmatig tussen de 120 Euro en 160 Euro per persoon afgerekend moet worden. Hiervan is vaak 50% pure winst.

Koop je een meer, wat nog niet eerder open is geweest hou er dan rekening mee dat je de eerste drie jaar nauwelijks inkomsten zult hebben, je dient van 0 te beginnen, stekken maken, terrein toegankelijk maken, vis bij de viskweker kopen en uitzetten, voeren, website maken en zo meer. Je dient dan bij alles wat je doet de sociale media te gebruiken, een pagina maken en minimaal drie keer week iets posten, testsessies, werkzaamheden, in de winter de sneeuw en het ijs, in het voorjaar de flora en de fauna, de uitzettingen en ga zo maar door. Er zijn gevallen bekend van wateren waar de eerste 6 jaar niet gevist kon worden, de eigenaren moesten in de vrije tijd het water begaanbaar en bevisbaar maken naast een volledige dagbaan. Wil je een tip over een volledige dagbaan, ga met nederlandse kazen op markten staan in de omtrek. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de taal volledig beheerst.

En dan krijg je gasten, deze gasten verdienen al je aandacht, dus op het moment van aankomst pak je de regels die je hebt opgesteld op papier erbij en die neem je even door onder het genot van een kop koffie of een biertje. Er kan vervolgens geen discussie meer zijn over de regels, je neemt de tijd voor ze en loopt een rondje om het water met ze waarbij je uitlegt wat de stekken zijn en wat waar de hotspots zijn. Wil je echt scoren, dan neem je ze mee in een roeiboot om ze zelf het bodemverloop in kaart te laten brengen. Je helpt je gasten met de spullen naar de stek brengen (lopend of mogelijk met een voertuig). Je blijft nog wat rond hangen als er opgebouwd wordt en aan de hand van de spullen die de vissers uitpakken heb je vaak (niet altijd) een indicatie of de visser weet wat ie doet. Vervolgens ga je weg, als de vissers starten ben je echter wel in de buurt, je staat dan net ergens een struikje te snoeien of ander klusje te doen. Als er een run volgt ben je in de buurt, je ziet dan of het een ervaren visser is die weet wat hij doet of dat het een visser is die nog een beetje coaching nodig heeft. Is de vis op de kant ga je even kijken, je geeft de coaching zonder boos te worden en kijkt met een schuin oog even naar de montage waarmee gevist wordt. Voldoet de montage aan je eisen, dan laat je de visser verder met rust anders dien je ook hier op een rustige manier aan te geven wat er niet klopt en wat je graag anders ziet. In de loop van de week kijk je hier natuurlijk ook nog regelmatig naar want je krijgt echt niet alleen maar vissers die weten hoe het moet. Natuurlijk let je ook op hoe een vissers de vis op de kant behandeld maar bij alles geldt doe dit rustig en maak duidelijk wat er mis gaat maar ook hoe het anders kan.

Maak dagelijks minimaal drie keer tijd om een rondje te maken langs de vissers, een keertje in de ochtend, een keertje in de middag en een keertje in de avond. Iedere visser heeft evenveel recht op aandacht dus zorg dat je niet altijd bij dezelfde visser een half uur staat te praten en dat de andere vissers minder aandacht krijgen. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste punt want ieder mens heeft zo zijn voorkeuren, run je het bedrijf samen met je vrouw, laat haar dan ook één of twee keer in de week de ronde doen, de vissers zullen dit op prijs stellen ook al heeft de vrouw in kwestie geen verstand van vissen. Een visser vindt het ook leuk om even over het weer, zijn vrouw, kinderen te praten als ie een weekje weg is. Kortom aandacht voor je gasten is heel belangrijk, tussendoor kan je ze altijd nog tips geven op visgebied als het even niet loopt. Elk bezoek aan iedere visser dient afgesloten te worden met de vraag, kan ik nog iets voor je doen, heb je nog iets nodig. Wil de visser een blikje frisdrank, dan haal je die even voor hem voordat je naar de volgende visser gaat, de klant is immers koning en je wil dat bij terugkomst mondeling reclame voor je gemaakt wordt.

En dan is de week voorbij, je hebt als het goed is niet alleen vrienden voor het leven gemaakt, maar je weet ook dat bij thuiskomst gekeken gaat worden wanneer er weer geboekt kan worden. Als watereigenaar ben je echter alweer bezig met de volgende gasten die over een paar uur komen, het is gas geven, je dient te zorgen dat alles weer spik en span in orde is voor de volgende gasten, prullenbakken worden geleegd, en gras moet worden gemaaid en mogelijk links of rechts even een kleine reparatie uitgevoerd.

En zelf vissen, nooit zelf vissen als je gasten hebt, de wintermaanden zijn voor jou als je daar tenminste tijd voor hebt, je moet een hek plaatsen, stek 1 is toch niet wat je er van verwacht had, en je moet beginnen met een clubhuis met een barretje erin waar op gezette tijden de maaltijden geserveerd kunnen worden, een drankje gedaan worden. Maar daarvoor dien je wel goede “vrienden” te zijn me de lokale burgervader. Denk je dat je klaar bent, de winter er op wil je een eigen kweekvijver in de hoek links achter, zelf je vissen op kweken is vele malen goedkoper dan vis kopen. Is het een heel oud meer, van de tijd van napoleon dan mag je best het e.e.a. doen maar is dit niet het geval en er komt een heel klein lullig stroompje in dat moet de waterpolitie je toestemming geven.  En o ja, je moet ook nog even het water netten en alle kleine witvis eruit halen en het bestand in kaart brengen. Kortom, je bent nooit klaar moet keihard werken maar je leeft wel buiten en met de juiste instelling, toewijding kan je dan je passie mogelijk maken.

Ik hoop met dit artikel een beetje aan te geven wat voor een skills je nodig hebt om een water te runnen. U mag natuurlijk altijd onder dit artikel reageren met vragen en/of opmerkingen.

 

 

 

 

0 thoughts on “Het beheren van een vismeer

Geef een reactie