Hengelbouwers

Er zijn in Nederland anno 2017 nog maar enkele hengelbouwers actief waarbij je een hengel op maat kan laten bouwen. Bij het bouwen van de hengel kan je opgeven wat voor een soort hengel je wil hebben en wat voor een eigenschappen de hengel moet bezitten.

Afhankelijk van het afwerken komt er dan een prijs uit, de hengel(s) gaat vervolgens gebouwd worden. Het uitgangspunt is de blank (de hengel zelf), deze wordt nooit gebouwd maar iedere hengelbouwer maakt gebruik van één of meerdere blanks, natuurlijk heb je inspraak in welke hengel. Één van de bekendste blanks op dit gebied is wel Harrison. Via een aantal winkels is het mogelijk om een met de hand afgebouwde karperhengel te bestellen, meestal is de hengel dan een Harrison Balsita en de prijzen beginnen dan bij 325 Euro per hengel. U kunt dan kiezen (vaak tegen meerprijs) hoe de hengel wordt afgebouwd. Zo kunt u onder andere kiezen wat voor een greep u wilt (foam, kurk of een combi van beide). Verder kunt u kiezen uit het aantal ogen en de maat van het startoog. Vaak kunt u ook een custom tekst op de hengel laten zetten.

Één van de bekendere hengelbouwers is Ton Temming uit Utrecht, hij is te bereiken via zijn winkel (traditional Hengelsport). Deze hengelbouwer heeft inmiddels in de 35 jaar dat hij bouwt alle vele hengels achter zijn naam staan. De prijzen zijn hier vanaf 575 Euro en er wordt een hengel gebouwd “die de rest van je leven meegaat”.

Een andere bekende hengelbouwer is Rod Visions, sinds 2005 actief in de hengelbouw, ook hier ligt de prijs van een hengel zo rond de 575 Euro, en natuurlijk is er veel meerwerk mogelijk waardoor de hengel duurder wordt, zo zou je je hengel kunnen laten afbouwen met titanium ogen. Rodvision heeft graag dat u een afspraak maakt zodat er voldoende tijd uitgetrokken kan worden om uw wensen in kaart te brengen. Rodvision is van mening dat ook uw persoonlijke postuur meetelt in de keuze van de geschikte hengel voor u.

Een mogelijk wat onbekendere hengelbouwer is Jeroen Schoordijk, van een aantal van zijn hengels ben ik enorm gecharmeerd. Jeroen bouwt al lang en zijn uitgangspunt is dat hij alleen exclusieve hengels bouwt. Dit betekent dat er nooit iemand met precies dezelfde hengel als U aan de waterkant zal zitten. Naast hengelbouw kunt u bij Jeroen ook terecht voor onderhoud en reparaties van uw hengels of houten slingers voor uw molens. Heeft u een hengel die opnieuw opgebouwd moet worden dan bent u hier ook aan het goede adres.

Indien u een hengel wilt laten bouwen, laat u goed voorlichten door de bouwer, spreek duidelijk af wat de levertijd is en maak duidelijke afspraken over hoe de hengel moet worden afgebouwd.

Wilt u zelf uw hengel afbouwen, u kunt met name bij Ton Temming de materialen kopen en Ton wilt u ook begeleiden in het proces.

Geef een reactie