Boilies soaken volgens Lot-Baits

De meeste boiliemerken bieden naast boilies ook baitssoaks en dips aan. Wij van Lot-Baits bieden geen baitsoaks en baitdips aan, omdat wij van mening zijn dat de huidige baitsoaks onder doen aan de pure producten die hiervoor beter geschikt zijn. De gemiddelde baitsoaks bevatten namelijk een behoorlijk percentage aan conservering, waardoor als jij jouw boilies soakt deze niet voorziet van het maximale waar een soak voor bedoeld is in onze ogen.

Een boilie is niets meer dan een gekookt of gestoomd deegbolletje bestaande uit een combinatie van verschillende ingrediënten. Elke boilieleverancier heeft boilies die of heel veel attractie bevatten, of iets minder. Dit is afhankelijk van de volledige samenstelling van de boilie. Na het koken of stomen krijgen boilies een schil, de ene dikker dan de andere. Ook dit is weer afhankelijk van het gebruik van bepaalde ingrediënten. Hoe dikker deze schil is, hoe moeilijker een boilie een soak zal opnemen tot in de kern. Dit heeft dus invloed op het soaken, want eenmaal te water zal jouw soak veel sneller vervliegen als deze zich alleen tot in de buitenste laag heeft kunnen zetten.

We gaan een stapje verder met soaken, de zogenaamde hogere soakkunde, en daarvoor moeten we het volgende weten. Er zijn vijf basis smaken, waarvan er eentje niet bij iedereen bekend is.

  • Zoet
  • Zuur
  • Zout
  • Bitter
  • Umami

Over de laatste heb jij mogelijk nog nooit gehoord en daar gaan we het heel kort over hebben. Umami is ontdekt in Japan en bestaat eigenlijk uit twee woorden, te weten: Umai (dit staat voor heerlijk) en mi (dit staat voor smaak) Gecombineerd krijg je umami wat staat voor heerlijke smaak.

Umami is dus de 5e basissmaak naast de voor ons bekende smaken die hierboven opgesomd staan en komt voor uit de stof glutamaat. Umami zelf heeft geen smaak, maar het rond de smaken in een gerecht af.

Als we al het bovenstaande weten, moeten we alleen nog een product vinden waar veel Umani inzit. Umami komt voor in diverse producten zoals zeewier, vis, vlees, groenten & fruit, maar ook in soja- en oestersaus.  De toko is al jaren een geweldige bron voor ons (karper)vissers voor toevoegingen in de boilies, maar ook voor het maken van onze eigen baitsoaks. Soja- en oestersaus, twee bekende producten voor het gebruik in de keuken, zijn ook zeker goed toe te passen binnen de (karper)visserij. Beide producten bevatten namelijk erg veel umami, mits je wel de juiste pakt. Het lezen van etiketten is dus erg belangrijk omdat die jou juist de informatie verschaffen.  Het is dus belangrijk dat jij een product gebruikt met zo min mogelijk toevoegingen. De beste hierin is oestersaus.

Oestersaus is per ongeluk ontdekt, iemand was ooit zijn oesters aan het inkoken en vergat dit, hierdoor ontstond er een oestersaus in de meest pure basis door het zgn reduceer proces (deze methode van het maken van oestersaus wordt niet meer toegepast, het zijn tegenwoordig alleen maar concentraten). De meeste oestersauzen die je in de winkel koopt bestaan voor 3 a 9 procent uit oester-extract aangevuld met suiker, verdikkingsmiddelen en smaakversterkers. Weet je nog wat we hierboven zeiden? Het lezen van de etiketten is dus erg belangrijk. Dit geldt ook voor boilies, ingrediënten staan van hoog naar laag gedoseerd genoteerd, maar dat terzijde)

Deze producten moeten we dus laten staan, de meest pure oestersaus is van het merk “Megachef” (te verkrijgen bij de betere toko’s) en bevat 45% oesters. Natuurlijk is dit gelijk de duurste oestersaus maar je hebt om te soaken niet erg veel nodig.

Om je boilies te soaken kan je gebruik maken van meerdere mogelijkheden, denk hierbij aan het even snel soaken voor het vissen, je boilies meerdere dagenlang voorzien van een klein beetje soak waardoor het er goed in trekt (afhankelijk van de hardheid en schil om je boilie) of je maakt gebruik van heat treatment waarbij wij de tip geven om niet het laagje water in de emmer te laten staan, maar deze te vervangen voor de oestersaus.

Om nog een klein stapje verder te gaan kan jij er ook voor kiezen om enkele boilies in te prikken met een boilienaald. Hierdoor krijg je hele kleine gaatjes waardoor de soak volledig de boilie in zal trekken. Vervolgens stop jij deze boilies in een pop-up potje met wat oestersaus en heb jij zo een extreem attractief haakaasje dat veel langer zal blijven uitwasemen. Nog een groot voordeel van het gebruik van oestersaus is dat deze ook een enorme hoeveelheid aan aminozuren bevat.

Speelt smaak bij jou in het gebruik van een baitsoak een grote rol, dan raden wij jou aan om naar bovenstaande te kijken en hiermee te experimenteren. Zoals wij al aangaven zijn wij echt voorstander van pure vloeibare toevoegingen omdat die echt een meerwaarde geven. Naast deze geweldige oester- en sojasaus, zijn er natuurlijk nog tal van mogelijkheden die jij in pure vorm kan gebruiken.

Geef een reactie