Materiaal

 • 1.Materiaal
  In deze rubriek gaan we kort door de belangrijkste (grote) materialen heen.Natuurlijk staan er bij de FAQ's foto's en tussen de regels door laten we soms onze persoonlijke voorkeur blijken en staan er tips aangegeven.
 • Karperhengels

  Een karperhengel is meestal of 3 meter 60 of 3 meter 90 lang en bestaat uit twee delen.

  In de meeste gevallen heeft een karperhengel 6 ogen waarbij het startoog op het eerste deel zit.

  karperhengel

  Elke karperhengel heeft een testcurve, dit kan je vergelijken met de sterkte. hoe hoger het getal hoe zwaarder de karper kan zijn die de hengel aan kan.

  Een voorbeeld van testcurve is 2,75 LB.

  De hengels worden tegenwoordig haast allemaal van carbon gemaakt, een gedeelte van de prijs is de kwaliteit van het gebruikte carbon. Tevens worden er in de top hengels tegenwoordig ook kevlar gebruikt.

  Er zijn drie soorten (karper)hengels:

  • slow-action
  • medium action
  • fast action

  Waarbij een hengel die in de categorie slow valt vaak heel ver kan doorbuigen, voor het drillen van een vis is dit geweldig, voor het werpen (over lange afstanden) is dit vaak een drama.

  Indien je over gaat tot de aanschaf van een (nieuwe) hengel koop deze dan nooit online zonder dat je de hengel in je hand hebt gehad.

  Er zijn hengels verkrijgbaar vanaf circa 45 Euro waar je als starter gewoon goed mee kan starten!

  De afwerking, bepaalt een gedeelte van de prijs.

   

 • Karpermolens

  Er zijn verschillende soorten karpermolens, in mijn ogen zijn baitrunners het meest geschikt om te vissen op karper met vastlood systeem.

  Het belangrijkste van de molen is de slip, deze dient goed te zijn en niet te haperen.

  Mijn persoonlijke advies is om niet te bezuinigen op de aanschaf van een molen. Er zijn echt molens waar je koffie mee kunt malen. Over het algemeen zijn de molens van Shimano een veilige keuze. Ook de molens van Diawa en de duurdere modellen van Okuma zijn een aanbeveling waard.

  Indien je een molen gaat aanschaffen dien je je eerst af te vragen waarvoor je hem gaat gebruiken. Indien je met een pen op karper gaat vissen hoef je geen beetrunner aan te schaffen waar 450 meter draad op kan.

  baitrunner

 • Beetmelders

  Er zijn tegenwoordig enorm veel beetmelders te koop. door de bomen zou je bijna de beetmelder niet zien.

  Laten we het proberen simpel te houden, als je van plan bent om een set(je) te kopen dan is het prettig dat de verschillende beetmelders uit de set naast herrie ook verschillende kleuren leds hebben.

  Daarnaast is het prettig dat je toon en volume kan instellen, het is helemaal goed als de set in kwestie ook nog eens waterdicht is. Wil je nog iets meer, dan moet je ook nog de gevoeligheid kunnen instellen. Met gevoeligheid wordt bedoeld de hoeveelheid vislijn in cm die over het wieltje gaat voordat de beetmelder begint te "schreeuwen".

  Ben je van plan om ook nachten te gaan vissen kijk dan naar een set waar een draadloze ontvanger bij zit.

  beetmelderset

  Voor de topsets die aan al het bovenstaande voldoen (en soms ook nog meer) kan je wel tussen de 500 en 600 Euro moeten neertellen. Je moet je altijd afvragen of dit bedrag het je waard is, vanaf pakweg 100 Euro heb je ook een set die hetzelfde doet. En bedenk je goed dat je door een dure beetmelder set niet meer gaat vangen. Er zijn andere onderdelen die dit verschil wel kunnen maken.

   

 • Rodpod, Bankstick of Buzzerbar

  In materiaal nu de RodPod, hebben we die nodig?

  Het antwoord kan kort en duidelijk zijn. NEE.

  De rodpod hoeft niet tot de standaard uitrusting te behoren, je kan net zo goed met een buzzerbar of met ban sticks vissen, over het algemeen is die oplossing goedkoper.

  En toch kan een rodpod uitkomst bieden met name in de zomer als de grond keihard is of als je op een plek vist waar geen bank sticks mogelijk zijn.

  rodpod

  Een Rodpod kan heel duur zijn maar je hebt ook al leuke instapmodellen vanaf circa 80 euro. Let bij de aanschaf wel goed op of hij stabiel is!

  bankstick

  Indien je voor bank sticks kiest is mijn advies, neem ze niet te lang. De bankstick neemt van de drie opties de minste ruimte in (je moet immers altijd alles maar meeslepen) maar is ook de goedkoopste optie.

  buzzerbar

  Indien je voor een buzzerbar kiest dan is het net als bij de bank sticks verstandig om deze te kopen met schroefdraad.

 • Bivy Shelter Brolly

  Willen we de nachten vissen dan hebben we over het algemeen een onderkomen nodig om in te kunnen overnachten.

  Bij alles wat je op dit gebied koopt is het belangrijk om te kijken naar het gewicht van het onderkomen, de opzettijd die wordt aangegeven en de waterkolom.

  De waterkolom wordt aangegeven in duizendtallen. Bij de hele goedkope onderkomens is dit vaak 2.000 of 3.000 bij de betere onderkomens kan dit oplopen tot 10.000

  We hebben de keuze uit:

  Bivy is een tent. Vaak kan je kiezen uit 12 of 2 persoons maar ook 2 en half persoons is mogelijk. Indien je er een voerwrap bij koopt heb je naast een soort dekentje voor de winter vaak nog wat meer ruimte.

  bivy

  Shelter of Brolly is eigenlijk een tent zonder voorkant. Je hebt ze die gebruik maken van baleinen volgens het paraplu principe. De andere optie is dat er gebruik gemaakt wordt van flexibele tentstokken. Indien je wil zitten in je stoelt(tje) dan is de laatste versien aan te raden. Je hebt meer ruimte.

  Indien je een brolly/shelter met wederom een overwrap koopt kan je hem ook als bivy gebruiken.

  brolly

  Zelf maak ik gebruik van een bivy waar je geheel gemakkelijk de "voorgevel" uit kan ritsen. Bivy wordt dan eigenlijk Shelter of Brolly en ik heb er een overwrap bij. Op deze wijze hoef je niet meerdere onderkomens te kopen.

   

 • Stoel

  Over de stoel kunnen we kort zijn, die hebben we eigenlijk niet nodig. We hebben voldoende aan onze onthaakmat of een emmer om op te zitten en bij lekker weer kunnen we natuurlijk ook in het gras liggen!

  Maar we willen meer, we willen wat luxe langs de waterkant, dus kiezen we voor een stoel. Ook bij de stoel dien je je af te vragen, hoe lang ga ik naar de waterkant.

  Een paar uurtjes een dagje, dan volstaat een stoeltje!

  karperstoeltje

  Ga je langer naar de waterkant en wil je de nodige luxe dan is onderstaand een model waar je heerlijk in kan zitten en of hangen. Het merk wat gepubliceerd staat is maar een voorbeeld, er zijn natuurlijk ook andere merken die heerlijk zittende stoelen maken.

  Je kan ook altijd nog kiezen voor een stoel met armleuningen.

  karperstoel

 • Stretcher

  Op een stretcher kan je slapen. Ook hier is de keuze enorm. Het ligt er helemaal aan hoe luxe je wilt liggen en wat je budget is.

  Op de foto staat een luxe model met een laag schuimrubber en acht poten.

  Als je twee weken op stap gaat kan ik me voorstellen dat je op zo een stretcher goed en comfortabel ligt.

  Indien je af en toe een nacht of twee nachten gaat vissen kan ik me voorstellen dat iets minder luxe ook goed te doen is.

  stretcher

   

 • Slaapzak

  De slaapzak is in principe een luxe product. een gewone slaapzak kan ook goed dienst doen maar heeft vaak geen panieksluiting(en).

  Het heet panieksluiting maar is niet meer dan een ritssluiting die heel gemakkelijk open gaat.

  Waar moet je verder op letten bij een slaapzak? Is het een meer seizoenen slaapzak zodat je bij de juiste temperatuur de juiste slaapzak kan gebruiken?

  Kan je hem vastzetten aan je stretcher.

  En bedenk, als je geen slaapzak voor meerdere seizoenen hebt, op kou kan je je kleden. Je kan dan een laagje kleding extra aandoen.

  slaapzak

 • Swingers/Hangers

  Een Swinger of Hanger geeft je vaak een betere beetindicatie. Ook geeft het je info of de vis naar je toe zwemt door middel van een zogenaamde zakker. Bij harde wind heb je meer je meer een een swinger zeker als je het contragewicht gaat verplaatsen zodat je door de wind minder piepjes krijgt op je beetmelder. Hou er wel rekening mee dat niet iedere swinger een contragewicht heeft.

  [caption id="attachment_74" align="aligncenter" width="450"]kurv indicator systeem van JRC kurv indicator systeem van JRC[/caption]

  Op bovenstaande foto zie je een set die je zowel als Swinger maar ook als hanger kan inzetten.

 • Foudraal

  In je foudraal ruim je je opgetuigde hengels op. Een foudraal biedt bescherming tijdens transport en opslag van je dure spullen.

  Een goede foudraal heeft nog eens extra opruimvakken waar je banksticks in kan opruimen.

  foudraal

  Let bij de aanschaf wel of je molens passen!

 • Landingsnet

  Het landingsnet is bedoeld om je vis te scheppen die je uiteindelijk gevangen hebt.

  Hou er wel rekening mee dat je een net nooit horizontaal uit het water haalt, daar zijn ze niet voor bedoeld.

  Mijn persoonlijk ervaringen met landingsnetten is niet goed! Er zijn een aantal jaren geweest dat ik ieder jaar een nieuw net moest kopen omdat er problemen waren met het spreidblok. Mijn advies is om te zoeken naar een net waar geen kunststof is gebruikt bij het spreidblok.

  Verder dient het net fijnmazig te zijn zodat er geen vin van de karper in kan blijven steken. Het spreekt voor zich dat een goed net breed genoeg is om een grote karper te kunnen scheppen.

  landingsnet

 • Onthaakmat

  De onthaakmat is mogelijk het meest besproken onderwerp in de karperwereld.

  Geen onthaakmat is not done!

  Wel is het zo dat je een mat goed moet gebruiken, op een hele warme dag een vis op een droge zonnige mat leggen kan meer schade aanrichten dan goed doen!

  Dus zorg altijd dat je onthaakmat nat is.

  Er zijn ook hier weer vele mogelijkheden, van gewoon een dun matje tot een mat in een frame en alles water er tussen zit.

  De keuze welke en wat voor een mat moet je zelf maar maken. Ik ben echter geen fan een mat die je kan dichtklappen en opvouwen. Die krengen zijn bijna niet schoon te krijgen en gaan enorm stinken.

  onthaakmat

  Een onthaakmat waar een flap op zit als op de foto is altijd prettig als je op je knietjes moet zitten in het natte gras.

 • Tas Rugzak

  Natuurlijk moet je alle (kleine) spullen opruimen en naar de waterkant slepen. Om dit te kunnen doen heb je de keus uit een tas of een rugzak.

  Bij een tas kan je overal makkelijker bij terwijl je in de rugzak vaak eerst van alles eruit moet halen tot je gevonden hebt wat je zocht.

  Toch is een rugzak zo gek nog niet, je houdt immers met een rugzak een hand over waar je weer iets anders in kan dragen.

  rugzak

  De keuze is natuurlijk persoonlijk, let bij de aanschaf goed op de kwaliteit van de ritsen.

   

 • Weegzak

  Een weegzak leg je open op je onthaakmat. Indien je de vis wil gaan wegen doe je de ritsen dicht en hang je de weegzak aan je weeg unster, natuurlijk met de vis erin!

  Vergeet niet dat je het gewicht van een natte weegzak van het gewicht van de vis af te halen. Een manier omdat te doen is door een natte weegzak aan je unster te hangen en vervolgens je unster op nul te zetten.

  weegsling

 • Voerboot

  Tegenwoordig is de voerboot bijna een standaard onderdeel van de karperuitrusting. Dit komt omdat tegenwoordig de boten steeds beter betaalbaar worden.

  Er zijn al vanaf circa 300 Euro voerboten beschikbaar. De voerboot is bedoeld om voer en haakaas op plekken te krijgen waar je karper verwacht maar waar je niet met inwerpen bij kan komen vanwege de afstand, je op je stek niet kan gooien of dat de plek waar je je haakaas ligt onder de bomen of struiken is.

  Is een voerboot noodzakelijk? In mijn ogen niet maar het geeft je weer wel nieuwe kansen.

  Haast elke voerboot is geschikt om uit te breiden met een fishfinder, GPS (iedere keer dezelfde stek heel nauwkeurig kunnen bevissen) en dieptemeter.

  vraag je wel af of je dit alles voor jou visserij nodig hebt want dit soort uitbreidingen maken een voerboot enorm duur.

  voerboot

  Waar moet je nu op letten bij de aanschaf?

  • Bereik (na hoeveel meter heeft de boot nog ontvangst)
  • Batterijverbruik
  • Hoeveelheid voer die mee kan in de boot

  Aangezien een voerboot elektronica is, zowel op ontvanger als in de boot en de boot bedoeld is om in het water te gebruiken kan er wel eens iets mis gaan tussen water en boot. Ons advies is om een voerboot altijd te kopen bij een voerboot specialist dit maakt garantie en reparatie vaak veel makkelijker.

 • Roeiboot

  Vooral vissers die op grote wateren vissen maken graag gebruik van een (roei)boot om lijnen uit te varen en de vis te drillen.

  Ook hier heb je een keuze, maar eerst de tip om als je het water opgaat met een boot ook te zorgen dat je een zwemvest aan hebt. Probeer altijd zo min mogelijk kleding aan te hebben en zeker geen laarzen.

  Je hebt natuurlijk een keus uit een rubberboot(je) uit de speelgoedwinkel, een rubberboot speciaal ontwikkeld voor het vissen op karper en natuurlijk een boot waar je ook een trailer bij nodig hebt.

  bij de laatste heb je op zeker een motor nodig. Bij de rubberboot zou je gebruik kunnen maken van een fluistermotor. bedenk wel dat je dan gelijk ook een accu nodig hebt!

  roeiboot

 • Vislijn

  Voor het vissen op karper zijn er verschillende lijnen beschikbaar. Belangrijk bij een lijn is de diameter in combinatie met trekkracht.

  Er zijn lijnen, goede lijnen en hele goed lijnen te koop. Ga bij de hele goede lijnen wel uit van een prijs die twee keer zo hoog ligt dan bij de goedkopere lijnen.

  Er zijn zoveel lijnen dat het niet mogelijk is om een advies te geven. Wel adviseren wij beginners om geen gebruik te maken van de zogenaamde gevlochten lijnen.

  Je hebt de keuze uit Nylon en monolijnen, de Nylonlijnen zit de meeste rek op.

  Ik zweer inmiddels bij onderstaande lijn.

  lijn

  Een goede lijn die kinkt niet, heeft niet te veel rek en is makkelijk te knopen!

 • Kleding

  Natuurlijk heb je geen speciale kleding nodig om te karpervissen ondanks dat de verschillende hengelsportmerken en kleding merken ons anders willen doen geloven.

  Het kleding advies op deze site bestaat uit kleding bij slecht weer. Zorg dat je thermo-ondergoed hebt en waterdichte warme schoenen of laarzen.

  Ga je nachtvissen, neem dan iets mee voor je voeten om makkelijk in te kunnen stappen!

  karperkleding

   

 • hoofdlamp

  Een goede (met nadruk op goede) hoofdlamp hoort tot de standaarduitrusting van de karpervisser.

  Het is niet alleen praktisch in het donker maar ook onmisbaar bij het onthaken van een karper in het donker.

  In mijn ogen heeft een goede hoofdlamp voldoende Licht om alles voor je voeten te verlichten (dus is je lampje stelbaar). Het is lichtgewicht en niet zwaar op je hoofd (anders hoofdpijn) en je moet meerdere lichtsterktes kunnen instellen. Je heb een topmodel als je kan schakelen tussen helder wit licht en rood licht.

  hoofdlamp

 • Tacklebox

  Een tacklebox is bedoeld om al je klein materiaal in op te slaan.

  Het is handige als er bij je tacklebox ook een aantal kleinere doosjes zitten om materiaal in op te slaan.

  Tacklebox

  Tegenwoordig worden er ook zogenaamde rigstations verkocht, een soort tas met pootjes waar je alle kleinmaterialen in kan opslaan.

Geef een reactie