Voeren deel 1

Na lang nadenken heb ik besloten om een voer document te maken op deze website om zo de beginnende karpervisser een beetje inzicht te geven in de wondere wereld van het voeren.

Dit document gaat uit verschillende delen bestaan en vandaag dus deel één.

Voordat ik ook maar iets ga schrijven over voer of hoeveelheden wil ik een aantal zaken benadrukken, ik schrijf op wat ik weet en wat ik doe of wat ik gezien heb. Wat ik niet weet zal hier niet beschreven staan, aanvullingen zijn altijd welkom via de mail of onder het artikel kunt u een reactie plaatsen.

Het belangrijkste bij het voeren is dat je voert op een plek waar de karper zit, klinkt eenvoudig maar dit is echt belangrijk. Voor de beginner, hoe kan je nu zien of er karper zit? Het zijn aasbelletjes, water wat verplaatst wordt of het lijkt op dikke yoghurt wat verplaats wordt (mooier kan ik het niet omschrijven, je moet het zien of gezien hebben om een “o jah” te kunnen zeggen) en soms kan je ze zien liggen langs de kantjes tussen het riet of bij de lelies.

3 voorbeelden van een single hookbiat
3 voorbeelden van een single hookbait

De eerste manier die ik wil vermelden is eigenlijk helemaal niet voeren, dit is een zogenaamde single hookbait. Dit kan met name heel effectief zijn in het vroege voorjaar aan de rand van de lelieveld of langs een rietkraag of op een ondiep stukje waar de zon op staat.

Ik zal wel altijd adviseren om te zorgen dat het aas wat je gebruikt extra attractief is door het te soaken in iets lekkers.

Met soaken wordt bedoeld dat het gedipt is in een middeltje wat de eetlust opwekt of

Mint pop upje
Mint pop upje

wat een geur of kleur afgeeft waar de karper een extra voedsel signaal van krijgt. Er zijn werkelijk een paar honderd verschillende soorten van dit soort middeltjes te koop. Aan jou de taak om een goede te vinden. Voor mij persoonlijk is het gebruiken van afwijkende kleuren van het aas een toegevoegde waarde. Wit is voor mij een goed kleur voor wat betreft de afwijking en ben ik in contact gekomen met de smaak Mint. Deze smaak heeft mij al mening vis opgeleverd. De combi van een halve donkere boilie (liefst een vissige) met een half pop upje van de afwijkende kleur is mijn persoonlijke favoriet.

Een stapje verder, stel je voor we vissen op deze manier maar vangen het “kreng” niet terwijl we weten dat hij er zit dan zijn er wat mij betreft 2 mogelijkheden. Het pop upje vervangen door een fake maiskorreltje of heel licht gaan bijvoeren.

Aangezien ik van mening ben dat je moet voeren waarmee je vist zou ik een paar boilies verkruimelen en een paar halve boilies eromheen voeren. Niet op een hoopje maar lekker eromheen.

Indien je met een aasje vist waar een hele range van producten voor verkrijgbaar is dan zou je ook kunnen kiezen voor een beetje grondvoer in combinatie met wat verkruimelde boilies.

SSP Baits een nieuwe jonge speler op de aasmarkt.
een aasje waar een hele range van verkrijgbaar is

Zo dit was deel 1, ik hoop dat de beginnende karpervisser hier iets aan heeft, maar dat tevens de doorgewinterde karpervisser zich hier in kan vinden.

 

 

Geef een reactie