In de rubriek voeren vandaag deel 4, dit deel gaat over voeren op een betaalwater. Betaalwateren zijn niet weg te denken uit onze hedendaagse visserij en dus besteden we ook hier aandacht aan.Voeren op een betaalwater is in mijn ogen duidelijk anders dan op een openbaar water. Vaak weet de visser niet wat hem te wachten staat en moet je een stek in een paar dagen aan de gang zien te krijgen om succesvol te zijn.
De meeste betaalwateren hebben een gesloten tijd van eind oktober tot eind maart, de vis krijgt in deze periode rust maar elke beheerder van een water voert in deze periode door om te voorkomen dat zijn vissen afnemen in gewicht. Het is zaak om via de eigenaar van het meer of de beheerder van het meer er achter te zien te komen wat hij in deze periode voert, hoe vaak hij voert en vooral wat hij voert.
De meeste meer eigenaren voeren altijd op dezelfde plek of plekken, op deze wijze zijn ze in staat om eigen hotspots op een water te verkrijgen.
Hoe kunnen wij er nu ons voordeel mee doen bij het opstarten van stek op een betaalwater? De meeste meer eigenaren voeren in de winter met mais, pellets, haver en soms boilies. Dit doen ze dus op vaste plekken, wij gaan ook voeren op deze plekken en kopen bij de eigenaar van het meer een emmer of emmers of zak met het spul wat hij voert. Voordat wij gaan voeren met het zojuist aangeschafte gaan we er onze boilies aan toe voegen. Besteed hier maar best even tijd aan, denk hierbij aan verschillende maten, vormen, halve boilies en flink wat kruim.
Het uiteindelijke resultaat mag best een 50 50 mix zijn, 50% voer van de meereigenaar en 50% van onze boilies.
Stel dat het om 10 kg voer gaat, dan heb je 5 kg voer waar de vissen mee bekent zijn en 5 kg eigen boilies verbruikt. We gaan dit voeren op een tijdstip dat de eignaar van een meer dit ook doet op de plek waar hij dit ook doet (of plekken en dan verdelen we de buit of de verschillende plekken).
Daarnaast gebruiken we een beetje afhankelijk van het jaar getijde maximaal 2 kilo boilies die we verspreid voeren over het deel van het water wat ons is toegewezen waarbij je natuurlijk een beetje meer voert op de plek waar je denkt de vis te kunnen haken.

Je staat sterk in je schoenen om de eerste nacht niet te vissen, de kans is groot dat dit zich later in de week uitbetaald.
Goed we hebben ons sterk gehouden en hebben de eerste nacht niet gevist, we gaan in de ochtend weer een zelfde hoeveelheid voer op het stuk water loslaten wat we mogen bevissen. Dit blijven we gewoon de hele week zo doen, ’s morgens maximaal 2 kg en in de avond maximaal 2 kg. Indien de vangsten heel goed zijn kan je de hoeveelheid iets opvoeren, is de hoeveelheid vis niet heel erg hoog of staat het droog dan is mijn advies om de hoeveelheid te halveren.
In de avond gaan we wederom op de plek waar de meer eigenaar in de niet vis periode zijn voer dropt een emmer gelijk aan de vorige avond voeren.
De combi 2 avonden voeren op de plek waar in de winter de karper gevoerd wordt met dagelijks 2 keer per dag 2 kilo voeren moet voldoende zijn om het aan de gang te krijgen.

Wil je net wat extra… koop pellets bij de eigenaar, hier zijn de vissen mee bekent en voer pellets bij op de stek waar je vist (middels PVA of voerboot, of gewoon langs het kantje).
Natuurlijk zijn er ook ander methodes, denk eens out off the box, en voer bij aankomst in de sectie waar je mag vissen op één plek tussen de 30 en 40 kg boilies. Daarna niet meer voeren!
De kans is meer dan gemiddeld dat je de eerste dagen niets vangt maar dat het de tweede helft van de week helemaal los gaat…..
Visitor Rating: 4 Stars