uitleg karperonderlijnen

rig uitleg

De karper onderlijn is eind jaren 70 bedacht en is met de tijd verbeterd door de komst van nieuwe onderlijn materialen. Het begon allemaal met de Early hair rig, een onderlijn van nylon waarop de hair direct op de haak geknoopt is, de eerste hairs werden gemaakt van de vissers eigen hoofdhaar of naaigaren. Voordat deze karper onderlijn ontdekt werd viste men voornamelijk met aardappel, deeg en kaas wat direct op de haak werd geplaatst. Hierdoor was het vaak lastig om verre afstanden te werpen en kon het haakaas flink in de weg zitten tijdens de inhaking.

 

Na de komst van de hair, nieuwe onderlijn materialen en nieuwe knopen zijn er tal van karper onderlijnen bedacht die elk een of meerdere problemen oplossen. De meeste karpervissers gebruiken standaard karper onderlijnen met hair waarop alleen een haak bevestigd is en geen line aligner of andere toevoegingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de standaard rig, combi rig, fluorocarbon rig en de stiff rig.

Ook zijn er een heleboel karper onderlijnen die wel gebruik maken van een line aligner, extra wartels, ringetjes, stuitjes, elastiekjes, siliconen tube, etc. Enkele voorbeelden hiervan zijn de 360 graden rig, blow back rig, hinged stiff rig, sit up and beg rig, snowman rig, swivel rig, withy pool rig, etc.

Het principe achter de meeste karper onderlijnen is dat de karper gehaakt wordt wanneer deze na aasopname verder zwemt. Vaak wordt gedacht dat karpers gehaakt worden bij het uitspugen van het aas, dit kan maar in de meeste gevallen gebeurt dit als de vis weg zwemt bij het lood. Bij karper onderlijnen met een stijf gedeelte voor de haak vergroot je de kans op inhaking tijdens het uitspugen.

Soorten karper onderlijnen

Karper onderlijnen voor zinkend aas.
Het grootste deel van alle karper onderlijnen is bedoeld om met zinkend haakaas te bevissen. In de meeste gevallen zal dit een boilie zijn maar het gebruik van ander haakaas zoals tijgernoten, etc. is meestal ook mogelijk. Ook zijn er onderlijnen die voor specifieke aassoorten zijn bedoeld zoals mais, particles, wormen, maden of pellets.

voorbeeld rigs
voorbeeld rigs

Karper onderlijnen voor pop-up.
Met een drijvende pop-up als haakaas is het mogelijk om het haakaas ook boven de bodem aan te bieden. De meeste pop-up karper onderlijnen worden 4 tot 8 centimeter boven de bodem uitgelood en zullen daardoor sneller opvallen. Zig rigs zijn pop up onderlijnen om hoog boven de bodem  te vissen en kunnen bijna op elke diepte afgesteld worden wanneer deze wordt bevestigd op een vrij schuivend loodsysteem of floater. Hierdoor kan het haakaas worden aangeboden in bepaalde waterlagen, zwemroutes of onder het oppervlak.

Karper onderlijnen voor zinkend aas en pop-up.
Door gebruik te maken van zinkend haakaas en drijvend haakaas is het mogelijk om verschillende unieke aaspresentaties te creëren. De meest bekende van deze karper onderlijnen is de snowman rig die als een sneeuwpop op de bodem wordt aangeboden.

Karper onderlijnen voor een helicopter systeem.
Een helicopter systeem zorgt ervoor dat de karper onderlijn niet onder het lood bevestigd wordt maar voor het lood op de leader. Dit systeem wordt vooral gebruikt om boven dikke modder of wier te vissen in combinatie met een pop-up. Helicopter onderlijnen staan ook bekend als chod onderlijnen.

Karper onderlijnen voor het oppervlakte.
Om aan het oppervlakte te kunnen vissen met broodkorst, hondenbrokken of kattenbrokken moet een onderlijn goed drijven zodat deze strak op het oppervlak blijft liggen. Vaak worden deze onderlijnen aan een floater of buldo geplaatst om deze over grotere afstand te kunnen werpen.

Karper onderlijnen met camouflage.
Het camoufleren van karper onderlijnen kan in de juiste situaties goed werken, vooral wanneer de bodem lichte begroeiing van waterplanten of algen bevat. Hierdoor zal de onderlijn wegvallen tussen de bodembedekking en minder zichtbaar zijn voor azende karpers.

De tacklebox, knopen maar
De tacklebox, knopen maar

Natuurlijk aasgedrag en karper onderlijnen

Om een karper te kunnen haken en je karper onderlijnen te verbeteren is het belangrijk om te weten hoe deze het voedsel opneemt. Dit kan per water en zelfs per karper verschillen maar uitgaande van een natuurlijk aasgedrag gaat het als volgt;
De karper zwemt rustig boven de bodem op zoek naar voedsel, wanneer hij iets waarneemt zakt deze met zijn kop naar beneden en komt daarbij schuin boven de bodem te staan. Door zijn bek te openen en uit te schuiven ontstaat er een vacuüm in zijn mondholte waardoor het voedsel opgezogen wordt. In de mondholte wordt het voedsel gescheiden van het zand en modder wat door de kieuwen naar buiten geblazen wordt. Het oneetbare materiaal zoals takjes of jouw haak wordt via de mond uitgespuugd waardoor alleen het voedsel overblijft in de mondholte. De keeltanden kunnen het voedsel dan vermalen voordat het ingeslikt wordt.

Meestal zal een karper na inname zijn kop omhoog brengen en rustig verder zwemmen, dit is het moment van inhaking. Het is ook mogelijk dat de karper niet verder zwemt maar ter plekke het voedsel gaat filteren, de kans op haken is veel kleiner omdat de karper nu meer tijd heeft om jouw haak waar te nemen en uit te spugen.

knopen aan de waterkant
knopen aan de waterkant

Afwijken van het natuurlijk aasgedrag;
-Op wateren met dressuur is het mogelijk dat ‘sommige’ karpers afwijken van hun natuurlijk aasgedrag om niet gehaakt te worden.
-Op compacte voerplekken zal een ‘vertrouwde’ karper minder zwemmen of zelfs helemaal stil blijven hangen wanneer deze het aas aan het filteren is. Hoe minder een karper zwemt des te moeilijker het is om deze te haken.
-Voedselnijd of veel concurrentie kan ervoor zorgen dat een karper zonder argwaan of gehaast het aas opneemt. In veel van deze gevallen zwemt de karper harder dan normaal en zal deze dan ook snel gehaakt worden.

Aangezien het (natuurlijk) aasgedrag van karpers op elk water anders kan zijn dien je dus op elk water weer opnieuw je karper onderlijn te verbeteren.

Locatie van inhaking bij karper onderlijnen

De inhaking van een karper onderlijn is een van de meest belangrijke punten om op te letten bij het vangen van een karper. Door goed te letten op de plaats waar de haak gehaakt heeft kan je meer informatie verzamelen over het aasgedrag en het veranderen of verbeteren van een karper onderlijn voor dat specifieke water.

De ideale plek voor de inhaking is het midden van de onderlip, dit is de meest harde plek waardoor je de karper minder snel kunt verspelen of beschadigen. Waar de karper onderlijn haakt ligt grotendeels aan de werking van de gebruikte onderlijn en het (natuurlijk) aasgedrag van de karpers.

gehaakt
gehaakt

Waar kan een onderlijn haken;
-Onderlip, dit is de beste plek om een karper te haken vooral het midden van de onderlip is de meest ideale plek.
-Bovenlip, deze is minder hard dan de onderlip maar bijvoorbeeld bij het korstvissen is het niet uit te sluiten om in de bovenlip te haken. Voor de meeste karper onderlijnen is het een stuk lastiger om hier te haken aangezien deze met lood op de bodem liggen.
-Mondhoek, vooral op wateren waar de karpers zacht voedsel eten zijn de mondhoeken erg zacht. Een haak in de mondhoek kan dus veel blijvende schade aanbrengen, met als gevolg dat een karper een ‘papegaaienbek’ krijgt.
-Diep in de mond, de mondholte van een karper is extreem gevoelig en zacht. Hier wordt met veel precisie het voedsel gescheiden van de bodembedekking. Een haak in dit gedeelte is dan ook veel gevoeliger en zal snel uitscheuren.
-Buiten de mond, het is mogelijk om een karper buiten de mond, in de staart of vinnen te haken. Dit is nooit de bedoeling maar kan gebeuren wanneer een karper in de buurt van de haak zwemt. Dit gebeurt vaker wanneer je in de modder vist of als de vissen aan het schuren zijn tegen de bodem.

Verder zijn er nog talloze factoren die kunnen meespelen bij de inhaking van een karper onderlijn zoals;
-Hair lengte en positie, wanneer het aas wordt opgenomen bepaald de hair een groot deel van de inhaking. Een lange hair zorgt dat de karper minder snel de haak zal waarnemen, maar dat kan er ook voor zorgen dat het aas wel in de bek komt maar jouw haak niet. De meeste karper vissers houden ongeveer 10mm speling

line agliner
line agliner

tussen de haak en het haakaas aan.
-Onderlijn lengte, een korte karper onderlijn haakt karpers sneller en beter in de onderlip. Maar daardoor heeft het haakaas soms niet genoeg lengte om in de bek van een karper te belanden die verder van het haakaas af is. Een veel voorkomende vorm van dressuur is dat de karpers testen of het aas vrij kan bewegen door deze weg te blazen, een korte karper onderlijn is hiermee snel ontmaskerd.
-Gebruik van een line aligner, dit is een verlenging van de haaksteel gemaakt van krimpkous. Door de juiste line aligner op een haak te plaatsen kan je de inhaking beïnvloeden. Een korte line aligner laat de haak sneller draaien en een lange line aligner die tot de haakpunt loopt zorgt ervoor dat de haak pas draait wanneer deze langs de lip glijd.
-Ligging van de onderlijn, ligt de karper onderlijn gestrekt naar de karper toe of juist er vanaf.
-Dressuur, wordt er veel gevist op het water dan hebben de karpers vaak geleerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze gehaakt worden door een karper onderlijn.

 

 

Geef een reactie