Wat een naam voor een artikel op deze website zul je je afvragen. Vissen doen we aan de waterkant, bestaat dit dan?
Ja beste lezer, het bestaat en wij van karper-krant hebben aan één workshop van vier uur deel genomen, gewoon in een zaaltje met een karpervisser met bijna 40 jaar ervaring, een ouderwets schoolbord en krijtjes.
Aan het begin van dit artikel kan ik jullie verzekeren dat ik het nog nooit zo leuk heb gevonden om in de “schoolbanken” te zitten en ik kan het een ieder aanbevelen.
Wat het voor mijn nog mooier maakte is dat Sjef van den Hoven hier ook zat, niet iedereen zal de naam Sjef iets zeggen, maar ik volg de publicaties van Sjef al heel lang met grote bewondering en belangstelling. In de eerste plaats omdat Sjef één van de pioniers was op het grote Cassien waar hij als eerste Nederlander in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een vis van 30 kilo wist te vangen.
Daarnaast was Sjef jarenlang een collega van een andere vestiging, in de 30 jaar dat ik voor deze werkgever werkte heb ik hem nooit ontmoet. Sjef weet veel, hij weet vakinhoudelijk heel veel over voeding, voedingswaarde en aanverwante zaken. Dat hij op deze cursus zat was voor mij de bevestiging dat niemand maar dan ook niemand van welk niveau dan ook te oud is om iets te leren, ik al helemaal niet dus!
Na het Sjef uitstapje, gaan we terug naar de workshop, de workshops worden gegeven door Hub Genders die is afgestudeerd op voedingswetenschappen en Biochemische wetenschappen. Tevens is Hub oprichter van Keen carp dat al sinds 1989 bestaat. Hub houdt zich binnen Keen carp bezig met research en productontwikkeling.
Het knappe van deze workshop(s) is dat de naam Keen Carp nergens valt, het is absoluut geen verkoopcursus.
Hub heeft het vermogen om iets op een heel heldere manier uit te leggen en de passie waarmee hij dit doet maakt dat je van het begin tot het einde scherp luistert en actief meedoet. Het is dus absoluut geen presentatie van grote bakken vangen, de zaken die (op deze workshop) langs kwamen zijn wetenschappelijk onderbouwd en onderzocht door biologen, voedingswetenschappers en mensen met een chemische achtergrond. Tijdens de workshop(s) is er ruimte om vragen te stellen, soms wordt de vraag even geparkeerd (bij de slimme luisteraar die twee stappen vooruit denkt), maar meestal wordt er op de vraag ingegaan. Omwille van de tijd wordt er soms na een antwoord wat weer nieuwe vragen oproept gemeld dat we door moeten, jammer maar wel logisch.
Nu even inhoudelijk:
- weet jij of een karper kan ruiken?
- weet jij of een karper smaken kan onderscheidden? En zo ja hoe verhoudt dit zich tot de smaak van de mens?
- weet jij tot hoever je voerstek bereik heeft?
- Weet jij het verschil tussen attractief en selectief aas?
- Weet jij op welke eiwitten de karper het best reageert?
- Weet jij hoe je brasem kan ontlopen met aas zonder dat je iets aan de diameter doet?
- Weet jij welke smaakvoorkeur een karper heeft?
- Weet jij welke aminozuren een positief effect hebben op karper?
- Weet jij welke aminozuren niet samengaan?
- Weet jij hoeveel mossels een karper eet, of is het toch iets anders wat de karper aantrekt bij een mosselbank?
- Is smaak van het aas nu belangrijker of is geur nu belangrijker?
- Heeft smaak iets te maken met geur?
- weet jij hoe vaak “goed” aas opgepakt wordt voordat er gehaakt wordt?
- weet jij hoe de verhouding natuurlijk voedsel versus de boilie zich verhoud?
- weet jij wat drogen uiteindelijk met een boilie doet?
Al deze zaken en nog veel meer zijn langs gekomen in de workshop. Uiteindelijk hebben we maar 3 onderwerpen behandeld, terwijl er bij een workshop gekozen kan worden uit meer dan 30 onderwerpen.
Nu even terug naar de praktijk, zijn er zaken behandeld waar ik in mijn eigen visserij mijn voordeel mee kan doen? Zoals ik er nu naar kijk, is dit absoluut en volmondig een “ja”. Daarnaast ben ik met de opgedane kennis meer een gesprekspartner geworden aan de waterkant.
Wil ik meer? Ja absoluut, mogelijk niet deze maand, maar ik heb het voornemen om in de toekomst te gaan kijken hoe ik vaker kan aansluiten bij een workshop van Hub.
Zijn mijn vragen allemaal beantwoord, nee…… absoluut niet, mijn vistijd is beperkt en vaak moet ik het met een instant sessie doen van slechts enkele uren. Wat is dan de beste aanpak? Het tweede doel waarvoor ik me had ingeschreven is helaas ook niet aan bod gekomen. Volgend jaar ga ik weer een week vissen op een water in Frankrijk, enorm diep tussen de 8 en 13 meter. Ik ben hier eerder geweest, ik heb een paar vissen gevangen maar deze vissen vallen voor mij in de categorie “toeval”. Normaal gesproken heb ik wel het gevoel door observatie dat ik binnen 3 dagen weet waar de vis zich bevind en hoe ik hier een vis moet vangen, op dit water heb ik echt geen flauw idee…. kortom een uitdaging….. ik heb goede hoop dat ik voordat ik afreis hier nog wat tips over kan verkrijgen door het volgen van een workshop.
Wil je met je hengelsportvereniging eens een leuke maar vooral leerzame avond organiseren, neem een contact op met Keen carp.