Partikels

karper

Laten we beginnen met wat ik gebruik, ik maak in mijn visserij gebruik van Maïs, Hennep (voor mij het mooiste product binnen de karpervisserij), Duivenvoer en Maple Peas.

Er zijn vele manieren om te bereiden, houd altijd minimaal 24 uur weken aan bij alle bovenstaande genoemde partikels.

 

Daarna minimaal een half uur koken, op de hennep na dan, die moet je koken tot ze ontkiemen (een beetje open springen en er witte kiempjes uit komen). In de zomer is het voldoende om deze in een emmer met warm water in de zon te zetten… ze ontkiemen dan vanzelf.

Houd er wel rekening mee dat het vocht al in de partikels trekt dus dat je af en toe water moet toevoegen.

Ik kies er altijd voor om mijn partikels 48 uur te laten weken en kook het daarna in het vocht waarin het heeft staan te weken, ik kies er voor om alles 40 minuten te laten koken.  Ik kook alles afzonderlijk om het daarna in grote emmers te doen of in de speciekuip bij grote hoeveelheden.

Het is niet nodig om toevoegingen bij het gekookte te doen en toch doe ik meestal een toevoeging. Een beetje afhankelijk van de hoeveelheid kies ik ervoor om de ene keer bij de maïs een paar flesjes oud bruin toe te voegen, de andere keer kies ik voor een paar zakjes vanillesuiker. Maar als ik het op de plank heb staan kies ik altijd voor gula djawa. Niet iedereen zal bekent zijn met dit product dus ik zal het hier even introduceren, gula djawa is palmsuiker en wordt gewonnen uit palmbomen. Het smaakt een beetje naar karamel/koffie en is dus zoet, toch zit er op de één of andere manier ook een beetje een gezoute alcoholische smaak aan. Je kunt gula djawa verkrijgen bij de toko, ik kies zelf altijd voor de vloeibare variant.

Als alles 24 uur later is afgekoeld ik kook altijd grote hoeveelheden, dan ga ik invriezen, ik vries mijn partikels in met diepvrieszakken en doe circa 2 kilo in een zak.

Voor langere sessies vries ik ook altijd een complete emmer of een paar emmers in. Je ziet dat ik meestal wel in één keer veel kook, dan ben ik er namelijk weer voor even af.

Van maïs kook ik altijd de grootste hoeveelheid, ik begin dan ook met het invriezen hiervan, daarna hennep (een pond per zakje) en wat ik dan nog over heb maak ik een mengelmoes van, zodat ik altijd de keus heb wat ik ga inzetten.

Nu over inzetten, op putjes gebruik ik dit voer nooit, ik gebruik het op kanaal(tjes) en River(tjes) met het doel vis aan te trekken. Er is één uitzondering ik neem altijd een pondje hennep mee als ik ga vissen, waar dan ook.

We nemen het voorbeeld van het kanaal(tje), vlak voor het voeren haal ik twee zakken uit de vriezer samen met een kilo boilies, de boilies voer ik verspreid aan over een afstand van circa 150 meter. Één zak  partikels gaan ergens halverwege het water in, precies in het midden van het water, gewoon als een ijsklomp. Het ontdooit vanzelf, het doel van deze partikels is (wit)vis aantrekken. Ik ben er van overtuigd dat witvis op zijn beurt karper aantrekt.

Dag twee pak ik de andere zak partikels, deze zijn inmiddels ontdooit, en de partikels gaan verspreid met een pond boilies het water in.

Dag drie voer ik alleen boilies, ik voer nu compact, alleen de stekken die ik wil gaan bevissen.

Dag vier wordt er gevist, met boilies maar altijd heb ik een blikje mais bij me met een paar kunst maïsjes, er zijn immers vissen die geen boilies pakken. Niet zelden heb ik vis op mijn stek gehad die daar maar bleven draaien, de boilie vervangen door maïs met een kunstmaïsje heeft me niet zelden een bonusvis opgeleverd.

Het gebruiken van partikels binnen mijn visserij is een mooie gelegenheid om veel te kunnen voeren tegen een relatief lage prijs, je koopt 10 kilo partikels en na het weken en koken zie je dat het gewicht enorm is toegenomen.

 

Geef een reactie