Zelf boilies maken blijft toch eigenlijk het leukste wat er is. Met je eigen receptje naar de waterkant en vervolgens nog succesvol zijn ook geeft eigenlijk veel meer voldoening dan welke gekochte bol dan ook.
In dit artikel gaan we eens in op het zelf maken en dan voornamelijk wat heb je nodig om zelf boilies te maken of wat kan je helpen bij het maken van boilies. Voor de goede lezers zal er zo links en rechts nog even ergens een tip inzitten.
In principe heb je maar een paar dingen nodig om zelf boilies te maken, iedereen die anders zegt zit ernaast.
Je hebt het onderstaande nodig:
- Een kom/schaal om te mixen.
- Een (grote) pan om te koken.
- Een warmtebron (fornuis).
- Een spatel om je boilies uit de pan te scheppen.
- Een oude theedoek/handdoek om je zojuist gekookte boiles op te drogen.
Je zal met deze methode absoluut vieze handen krijgen maar dat moet je er maar voor over hebben.
Je begint met de ingrediënten die je gekozen hebt te mengen. Droge ingrediënten bij droge ingrediënten en de natte bij nat. De eieren die je gebruikt horen tot de natte laat ik dat even meegeven.
Ik zal altijd voor eieren gaan en niet voor ei vervangers dit omdat er veel meer eiwit in eieren zitten dan in ei vervangers. Vervolgens is het de bedoeling dat je de natte en droge ingrediënten bij elkaar voegt en heel goed mengt. Als je klaar bent laat dan de mix even een kwartiertje staan en neem een bak koffie of een biertje. als je mix na het kwartiertje rust heel plakkerig is en aan je hand blijft kleven overweeg dan om er een extra eitje in toe te voegen. Het is tijd voor een volgende stap, we pakken een flinke hap van de mix en gaan dit platmaken en vervolgens gaan we hier worsten van maken met de hand, gewoon ouderwets kneden. Als dit klaar is en de worst heeft overal zo een beetje dezelfde dikte dan heb je twee keuzes. In beide gevallen dien je met een mesje de worst in stukjes te snijden. In principe ben je nu klaar en kan je gaan koken maar als je meer naar ronde vormen toe wil dan volgt er nog een extra handeling nodig je moet de stukjes worst net als een gehakt bol een beetje rond maken. Maak je vooral geen zorgen als het verschillende diameters zijn, dat maakt de vis echt niets uit, het kan zelfs een voordeel zijn om met verschillende vormen en diameters aan het werk te gaan op de wateren van je keuze.
Het is tijd om de grote pan met water op het vuur te zetten en als het kookt de boilies in de pan te doen. De boilies zijn klaar als ze komen bovendrijven. Je kan ze eventueel nog iets langer laten doorkoken.
Nu is het zaak om ze te laten drogen, na 24 uur zal dit proces wel klaar zijn.
Je weet nu hoe je zelf boilies moet maken, nu nog een basis receptje met wat tips.
- 30% Griesmeel
- 30% Maismeel
- 20% Sojameel
- 20% vismeel
- Eieren
- Olie (kan zelfs zonnebloemolie zijn)
- Zout maximaal 50 Gram op een kilo mix (verbaas je niet, zout is een enorm goede smaakversterker).
Als je bovenstaand recept gebruikt als basis mix zit je altijd goed.
Een kilo Griesmeel kost circa 1,50 (maar is bij de molenaar veel goedkoper).
Een kilo maismeel kost circa 1 Euro (maar is bij de molenaar veel goedkoper)
Een kilo sojameel kost circa 1,50
Een kilo vismeel is te verkrijgen vanaf circa 3 euro.
10 eieren kosten circa 1,50
De olie en het zout reken ik even niet.
Stel dat je een kilo mix maakt dan kost dit je als je alleen maar kilo verpakkingen koopt 3 Euro de kilo. Ga je grotere verpakkingen kopen dan kan de kostprijs wel eens terugzakken naar 2 euro de kilo, hou echter wel in de gaten dat je deze hoeveelheden kan verwerken en dat je spullen niet te oud worden.
Natuurlijk willen we de boilie ook nog een beetje pimpen met een smaak en/of geur. Mijn advies is om als smaakversterker garnalenpasta toe te voegen (ook wel belachan) genaamd, probeer bij een toko er één te vinden waar 80% garnalen in verwerkt zitten.
Willen we meer, kijk dan eens naar Fenegriek als extra toevoeging (maximaal 5%), ook Robin Red doet het goed als toevoeging (maximaal 10%, dit is echter wel een duur ingrediënt).
We drogen onze boilie maar hou er rekening mee dat als de bol een uurtje in het water heeft gelegen dat hij dezelfde hardheid heeft als net na het koken en dus voor het drogen.
Wil je harde boilies, dan kan je Ei-albumine toevoegen tot maximaal 6% Nu nog even twee tips met betrekking tot kwalitatief aas, er wordt vaak en veel gesproken over amino’s wil je amino’s die zich bewezen hebben in de praktijk?
DMPT is eigenlijk de beste, probleem is alleen dat je deze niet mag toevoegen in je aas (alleen haakaas), heeft iets te maken met de voedselwaren wet.
Een goed alternatief is om Thaumantine B toe te voegen, dit is een natuurlijke zoetstof, hou wel in de gaten dat je niet beide in je boilie doet (DMPT en Thaumantine) je voordeel die je haalt uit één van de twee wordt te niet gedaan als je ze beide toevoegt.
Indien je de smaak te pakken hebt, hou dena het volgende deel in de gaten, hier gaan we in op zaken die het zelf draaien makkelijker maken.