Boilies zelf maken (nog meer tips)

In deel één hadden we het erover hoe je zelf boilies kan maken, het was gewoon ouderwets met de hand inclusief een receptje. In deel twee kwamen al wat hulpmiddelen langs en nu deel 3 nog meer hulpmiddelen.In het vorige deel lag de nadruk heel erg op je mix mengen en dat dit best wel een zwaar klusje is. Maar als je een beetje zware mix hebt dan is maken van de worsten nog een zwaarder klusje. Gelukkig zijn ook hier weer hulpmiddelen voor. Om je worsten te maken heb je iets van een soort kitspuit nodig, heb je er ééntje die je met hand moet bedienen dan kan ik je nu al verzekeren dat je heel snel kramp en pijn in je hand zal krijgen. Indien je ruimte voldoende hebt koop er dan één die op luchtdruk werkt, wel heb je hierbij een compressor bij nodig. Een 2e hands compressor kan je al voor ongeveer 30 Euro op de kop tikken en een nieuwe is in de aanbieding rond de 8 tientjes.

Als we dan toch overwegen om de compressor aan te schaffen, ga dan gelijk  door voor een multi-worstenspuit. De Duitse firma “boilie-benz” maakt en verkoopt deze.

Boilieguns van de firma Boilie Benz
Boilieguns van de firma Boilie Benz

De worstenspuit heeft een diameter van 13 cm en in het kleinste formaat is 50 cm lang en er kan 4 kg mix in en kost 229 euro, hier komen nog verzendkosten bij.

Indien je gebruik maakt van deze set-up (waar natuurlijk ook nog wat extra losse onderdelen voor te verkrijgen zijn om het leven van een boilie hobbyist nog makkelijker te maken) dan heb je absoluut een goede aanschaf en basis om op verder te borduren, wil je meer en/of groter ook dat is mogelijk bij dit merk.

eigen boilie productie.....
eigen boilie productie…..

We hebben nu dus t/m de worsten behandeld, de volgende stap is om van de worsten balletjes te maken.

Ook hier zijn allerlei zaken voor te koop, je kan het immers zo duur en groot maken als je zelf wenst. In deze serie ga ik uit van de ouderwetse hand methode omdat dit best wel snel gaat.

Je kan machines kopen die dit werk je uit handen neemt, compleet geautomatiseerd maar je moet je afvragen of je daar wel behoefte aan hebt. Zelf zijn we met twee man in staat om met de multi worstenspuit en de handtafel rond de 50 kg boilies te produceren en te koken. Wel moet ik hierbij aangeven dat je hier dan flink voor moet doorwerken.

Wil je echter ook het verwerken van de worsten tot bolletjes makkelijker maken kijk dan eens naar de naar de firma Rollycarp uit Italië deze heeft kunststof machinetjes die door middel van het draaien aan een handslinger van je worsten balletjes maakt. Let natuurlijk wel op bij alles wat je koop dat je machines koopt van dezelfde diameter.

Volgende keer meer……

 

Geef een reactie