Boilie, Boilies zelf doen

Boilies
Boilies

De eerste bijdrage in de rubriek aas gaat over de boilie.

Iedereen weet dat dit een gekookt deegballetje is, daar zal ik me verder niet over uitlaten.

Ooit viste ik met fabrieksballetjes van een niet nader te noemen (goedkoop) merk waarbij op dat water enorm goed gevangen werd zonder dat we kilo’s voer te water moesten laten.

We konden gewoon 2 keer vissen met een kilo bollen, totdat………

Er iemand mee ging die zelf zijn aas maakte. Vanaf dat moment stond ik droog en ving niets meer terwijl de persoon in kwestie twee keer zoveel ving als ik daarvoor met mijn ready made fabrieksbolletje.

Kortom, het roer moest om en ik begon te lezen hier op het internet, want hoe moest je nu tot een bolletje komen zonder dat het uit elkaar zou vallen. De eerste schreden werden gezet met een emmertje kant en klare mic van UCP (ultra carp products). Niet goedkoop maar het het was wel de manier om tot een eigengemaakte boilie te komen. Ik besloot om te kiezne voor de extreme fish mix en kocht er ook een flavour bij, dit werd de Indian Spice. Ik nam nog even contact op met de producent van het spul over de hoeveelheid water en de hoeveelheid eieren die toegevoegd moest worden en het knoeien in de keuken kon beginnen.

In eerste instantie kocht ik een klein emmertje en dit kleine emmertje werd in tweeën gekookt. Er werd geen gebruik gemaakt van roltafels, ik wist het toen nog niet maar soms is het beter om niet perfect ronde boilies te hebben en ze hoeven ook niet allemaal dezelfde maat te hebben, sterker nog dit is een voordeel.

De vangsten namen enorm toe en ik deed weer mee. De voldoening van een vis vangen op een eigen gemaakte bol (al was het een kant en klaar mix) was enorm groot. Na drie emmers (2 kleine en 1 grote) op deze wijze weg gedraaid te hebben moest er toch maar eens een eigen recept gemaakt worden. Er moest weer gezocht worden op het internet naar recepten. In Nederland zijn er een aantal aas goeroes, één ervan is in mijn ogen Mitsz van der Kamp, ik besloot zijn visie te gaan volgen en tot uitvoer te brengen. De toko werd bezocht en zo kwamen de eerste echte bollen van eigen productie uit de pan.

eigen boilie productie.....
eigen boilie productie…..

Dit was een proces van vallen en opstaan, de ene keer waren ze te zacht en andere keer te hard of hadden niet het gewenste resultaat. Wat ik wel deed was de spullen die vers verkrijgbaar zijn bij de molenaar daar te kopen want dat vers een voordeel heeft dat was me al snel duidelijk.

In de tussentijd was er roltafel gekocht en een multi worsten spuit en konden we goed ons gang gaan. Vele uren werden doorgebracht in de keuken om onze bollen te maken. Toen we uiteindelijk een recept hadden waar we na twee jaar vissen 100% tevreden mee waren zijn we overgestapt op een draaiservice. In 80% van de gevallen wordt dit recept nog steeds ingezet tijdens het vissen.

Wil je nu zelf starten met het maken van je eigen aas?

Een bollenbouwer heeft een keer tegen me verteld dat het moeilijker is om een slecht bol te maken dan een goede (onthou deze bij alles wat je doet).

Ik heb de naam van Mitsz vd Kamp al een keer genoemd als mijn bron om tot een goede bol te komen, op deze pagina geeft hij enorm goede tips, de pagina van mtcbaits zijn eigen hoofdstuk.

Op deze pagina staan in mijn ogen de beste standaard recepten die je kan gebruiken als uitgangspunt om je eigen bollen te maken, gezien het auteursrecht ga ik het recept hier niet plaatsen, maar ik ben iemand die altijd met een bol vis met vismeel, je kan wel raden welk recept ik zal pakken als uitgangspunt!

Wel wil ik hier aangeven welke toevoegingen ik zal doen om dit recept naar mijn hand te zetten:

 • Uienpoeder

  trassi uit de toko
  trassi uit de toko
 • Vis uit blik (sardine), inclusief de olie of moet ik zeggen juist de olie!
 • trassi (ook wel Belachan genaamd)
 • Scheutje oestersaus

Kijk op deze pagina ook eens naar de dips en soaks, mij grondvoer wordt altijd aangemaakt volgens dit principe, alleen geef ik er net een andere draai aan…….. je wil tenslotte toch iets van jezelf!

Als laatste wat tips:

 • Koop altijd vers (en dat is vaak niet de hengelsportwinkel, maar de molenaar of een boilie-producent want die hebben een snelle doorloop van de ingrediënten).
 • Begin eenvoudig met kleine hoeveelheden.
 • Probeer eerst eens een kant en klare mix en een smaakje.
 • Koop in eerste instantie nog geen roltafel en dergelijke, het hoeft niet perfect rond te zijn.
 • Maak de eerste paar keer niet meer dan 2 kilo droge mix.

Veel succes!

 

 

 

 

 

Geef een reactie