
karper-krant vindt het tijd worden om zijn aasvisie op deze website te publiceren.
Er is geen specifieke reden om dit te doen behalve dat karper-krant vindt dat er tegenwoordig wel erg veel voor een kilo boilies gevraagd wordt in de hengelsportwinkel.
Prijzen van soms tien euro voor een pondje boillies zijn wel heel erg gek, het komt niet vaak voor dat ik zelf een maaltijd nuttig die ook 10 euro per persoon kost..

Wat overigens niet wil zeggen dat deze bollen slecht zijn, ik heb er in ieder geval geen ervaring mee maar bedenk je wel dat er achter deze merken een marketing campagne zit, advertentiekosten, distributie, opslag en marge voor de importeur (als het uit het buitenland komt), de distributeur en het uiteindelijke verkooppunt.
Wat de marges zijn weet ik natuurlijk niet, maar iedereen in de keten als hierboven zal er gemiddeld een euro aan willen overhouden na aftrek van de kosten en dan gaan we als visser voeren….. het liefst een paar dagen achter elkaar voor aasherkenning ….. !
Vervolgens weet je nooit hoe lang de bollen “ergens” gelegen hebben, de winkelier kan wel zeggen dat ie ze net heeft binnen gehad en in zijn ogen zijn ze dan ook vers, maar mogelijk hebben ze al tig weken ergens in de opslag gelegen. Een echt serieus merk zet een verpakkingsdatum op zijn verpakking en een houdbaarheidstermijn maar in mijn ogen gebeurt dit niet of nauwelijks.
Ook bij de grote merken heb je tegenwoordig de keuze uit ready’s en freezers, je kan dit al zien aan de vriezer in de hengelsportzaak, de ready’s zijn ready’s omdat ze een behandeling hebben gehad met een middel om de boilies lang houdbaar te maken (een conserveermiddel), of een bepaalde hitte tijdsbehandeling, als ik gebruik zou maken van deze (laten we ze voor het gemak maar eens merkboilies noemen) merkboilies altijd gaan voor de freezerbaits er van uitgaande dat er dan geen conserveermiddel of andere behandeling is toegepast.

Wanneer je met een kleine (lokale) speler in zee gaat hebben ze al deze kosten niet, voorwaarde is eigenlijk wel dat je in de keuken moet kunnen kijken om te beoordelen of er met verse spullen gewerkt wordt (want vaak hebben de grondstoffen weer wel een verpakkingsdatum of houdbaarheidsdatum).
Op deze wijze borg je voor jezelf dat je altijd aas hebt waarvan je weet dat het met verse spullen is gemaakt, dat je het vervolgens zelf voor een paar maanden in de vriezer legt is weer wat anders (overkomt mij ook wel eens) maar dit is dan in ieder geval je eigen keuze.
Mijn voorkeur gaat dus uit naar een kleine speler op de boiliemarkt die hooguit een advertentie op een bevriende website heeft staan en voor de rest geen mooie verpakkingen gebruikt om de boilies in te verpakken (je moest eens weten wat een bedrukte verpakking kost).
Je begrijpt dat een boilie van een bovengenoemd klein bedrijfje nooit 10 euro per pond mag en kan kosten, en eerlijk is eerlijk vaak zijn het mannen die min of meer toevallig door kennis en ervaring er letterlijk in zijn “gerold”.
Goed ik heb beschreven hoe ik of (we) denken over de keuze van een leverancier en waarom we tot deze keuze gekomen zijn.
Waar goed aas aan moet voldoen kan voor een ieder totaal iets anders zijn en het is dan ook mijn visie en mening die hier staat geschreven zonder daarmee te willen zeggen dat dit compleet en juist is, uiteindelijk gaat het om vertrouwen want zelfs het mooiste en best ontwikkelde aas gooi je op een moment aan de kant als het gedurende langere tijd ondanks heel veel inspanningen geen vis oplevert.
Mijn aas dient de volgende eigenschappen te hebben:
- Zacht
- Structuur
- Smaak
- Reuk
- Samenstelling
Met zacht bedoel ik dat mijn aas makkelijk tussen duim en wijsvinger kapot te knijpen moet zijn omdat ik denk (is een aanname en geen wetenschap zoals zoveel zaken in onze visserij) dat een zachtere bol makkelijker wordt opgeruimd door witvis en dus minder snel zal gaan zorgen voor een schimmelplek op de bodem als ie onverhoopt niet wordt opgegeten. Voor mezelf is een bol goed van hardheid als hij na een uur of acht in het water, je de bol van hair werpt.
Eigenlijk heeft structuur een aanraking met zachtheid, want als je bol zacht is heeft ie volgens mij gelijk een open structuur. We willen de open structuur omdat we (wederom) denken dat bij een bol met een open structuur de smaak en geurstoffen die gebruikt worden beter kunnen uitlekken dan bij een keiharde knikker. Verder willen we in de structuur graag deeltjes van de gebruikte ingrediënten terug zien, dit omdat dit mede zorgt voor de open structuur.
Over smaak valt te twisten, maar mijn inziens is er in ons karperaas niet twisten over de smaak, we vissen graag met een bol met veel vis erin en vis heeft de neiging om bitter te gaan smaken, en dat is dan weer iets wat we weer niet willen in onze bol. We proeven onze bollen ook altijd en hebben wel eens gehad dat de bol ondanks alle verse ingrediënten wat muffig van smaak was, dit is gelijk een reden om een verandering door te voeren net zo lang totdat we van deze muffe smaak verlost zijn. We zoeken nadrukkelijk naar een bol die vissig, kruidig en heel licht gezoet is (beter gezegd niet bitter) maar wel boordevol vis zit.
Bij onze bol zijn we ook op zoek naar een sterke natuurlijke geur , na de laatste aanpassing in 2009 hebben we uiteindelijk besloten om de flavours die we gebruikte achterwegen te laten, bij het ruiken van onze bol moet je gelijk kunnen zeggen waar hij naar ruikt zonder er eerst nog een keer of tien aan te moeten ruiken. Overigens moet dit ook weer niet te sterk zijn omdat we natuurlijk niet willen dat we de vis afschrikken.
Mijn aas bevat in ieder geval een hoop triggers waar de karper op afgaat zonder ze in detail te benoemen, ook de balans van vetten en eiwit houden we in het oog bij alles wat we doen zodat de bol in zijn samenstelling ook nog verantwoord is volgens de bestaande boilie theorieën.
Bij elke toevoeging houden we in het oog, vers en natuurlijk!
Kortom in bovenstaande verhaal heb ik jullie mee willen geven wat onze overwegingen zijn om te vissen met het aas waar we mee vissen en wat de visie van karper-krant op aas is.
Mocht je je hierin niet herkennen dan mag je reageren op dit artikel
Tot zover onze visie op aas