Tip, geweldig penvisaasje

Voor dit aas(je) gaan we even ruim twintig jaar terug in de tijd. We zullen even een situatieschets geven van de tijd en waar en hoe het zich afspeelde.

Het was een gezinsvakantie in Frankrijk, een camping (Chateau des Ormes) in Bretagne waar een paar vismeertjes liggen. Ik was nog helemaal een het begin van mijn karperleven. Iedere avond zaten er 20 man te vissen met een pennetje op een putje van  1 Hectare bomvol met karpertjes.

Ik was als beginnend karpervisser er één van, ik had me ingelezen dus zat ik daar met zoete mais uit blik, lunchworst uit blik (oeps, geen vlees in de macaroni voor de lieve kindertjes) en allerlei soorten bonen.

Ik zat daar voor joker, net als 18 andere mannen, op eentje na! Deze man waar ik iedere avond naast zat op 20 mtr afstand, ving zich een slag in de rondte. Waar hij mee viste, ik had er geen oog voor, zat vol concentratie naar mijn eigen dobber te staren als rookie.

Na drie avonden stond de teller voor mij nog steeds op nul, mijn buurman had er al vele gehaakt dat had ik vanuit mijn ooghoeken dan weer wel gezien.

 

De brave man was een Engelsman, waarom hij mij uitkoos om zijn geheim prijs te geven weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Maar hij deed het wel, mogelijk door mijn fanatisme en concentratie iedere avonde weer, of was het gewoon medelijden, dat kan natuurlijk ook.

Feit is dat hij zijn “geheim” met mij deelde op de avond dat hij vertrok.

Ik was er achteraf enorm blij mee en deel het nu pas met de lezers van deze website.

Ik kreeg dus een klein stukje van de beste man met de opmerking “hey, try this”!

Ik vroeg nog wat het was, en hij gaf aan “port salut” you can buy it in the campingshop. “it is very soft, they have to took at once, if they test it it will come off the hook” (of iets van deze stekking).

Ik deed enthousiast een stukkie aan de haak en nog geen 10 minuten later stond ik met mijn eerst karpertje in mijn handen,

Deze avond zouden er nog drie visjes volgen op dit aas.

Een killer!

port Salut koop je bij iedere supermarkt, van Aldi tot Albert H. en kost rond de € 15,- de kg, maar je kan ook kleine voorgesneden stukjes vanuit het koelschap kopen vancirca 150 gram.

De kaas is zacht, je kan of de haak erin verstoppen, of de haakpunt zichtbaar houden. Let wel op als de vis eerst gaat testen dan is het van de haak. het is echt zwemmen happen, haken voor succes!

Als de kaas zacht is (dus niet direct uit de koeling) kan je hem het beste gebruiken zowel met (de zachte) korst als zonder dart maat niet uit, met een srtukje korst blijft het zelfs iets langer aan de haak.

Ik heb meerdere keren gezien dat onderwater er hele kleine deeltjes oplossen (waarschijnlijk één van de redenen van het succes). Daarnaast is het me opgevallen dat als het aasje nat is er een geur van Karamel los komt.

Kortom, probeer dit verborborgen aasje eens op je (kleine) haak te vissen.

Uiteindelijk heb ik het een jaar later uitgebreid getest in het vroege voorjaar op dit watertje wat nogmaals gezegd boordevol karper zat. Ik heb met twee hengels gevist, één met een fabrieksbol, en de andere hengel met Port Salut op de haak.

Het resultaat 29 vissen op de Port Salut en 3 vissen op de boilie

Ik kan jullie alleen meegeven, probeer het eens, zoek eerst de karper op, en als je ze gevonden hebt, gooi het in (vis moet niet ver uit de kant zitten anders gooi je het kaasje eraf). Ik weet zeker dat dit tot je standaard uitrusting gaat behoren naast het blikkie mais voor het vissen op de pen!

Overigens met dit aasje heb ik in Nederland (riet/ruis)voorns gevangenwaar ik het bestaan niet van wist, dus ook voor onze witvissers is het een aasje om eens te proberen!

Succes!

Geef een reactie