In mijn visserij maak ik (vooral) op langere sessies gebruik van dips en soaks, kortom het wordt tijd om hier op deze site er een beetje aandacht aan te schenken.
Omdat ik niet onderlegd ben in deze materie heb ik andere bronnen geraadpleegd, het meest duidelijk is de website van Keen-carp. Indien ik iets in dit artikel van deze website gebruik (met toestemming overigens) dan is dit te herkennen aan de blauwe tekstkleur.
Als ik een langere sessie doe gebruik ik dus vaak dips en soaks. Voor mij zit er geen verschil in de middelen die ik gebruik voor te dippen en te soaken. Het te gebruiken product is hetzelfde alleen de tijd dat mijn (haak)aas in de vloeistof verblijft maakt dat ik spreek over dip of over soak.
Daarnaast maakt de hoeveelheid aas die ik met het middel besprenkel uit of ik over een dip of soak spreek met daarbij ook de tijd tussen het besprenkelen (kan even geen goed ander woord verzinnen) in acht te nemen.
Dus 1 haakaasje een paar uur in middel A laten staan is voor mij een dip.
Vijf kilo aas besprenkelen met middel A, in een emmer (die regelmatig wordt omgeschud) 24 uur laten staan is voor mij een soak. Tot zover mijn definitie over soak of dip.
Als we vervolgens gaan vissen en we vangen vis, is het dan ondanks of desondanks de dip/soak dat we de vis vangen? Kortom, als we nu eens niet gedipt of gesoakt hadden, zouden we deze vis dan ook gevangen hebben op dit moment, zouden we hem niet gevangen hebben, zouden we hem eerder gevangen hebben of zouden we hem later gevangen hebben.
Die vraag is eigenlijk iets wat we nooit te weten zullen komen omdat alles wat we doen op aannames is gebaseerd en niet op kennis. dus doe ik het eigenlijk wel goed, of moet ik zeggen doen wij het eigenlijk wel goed, ik ben er namelijk van overtuigd dat vrijwel iedereen op deze wijze handelt. Indien je heel anders met dips en soaks omgaat dan nodig ik je uit om onder het artikel te reageren, mogelijk leer ik er iets van en anders leren ander mogelijk er iets van.
Zo nu neem ik jullie eens mee in de zaken die ik als dip of soak gebruik. Ik gebruik als dip en/of soak de volgende middelen of een combinatie van deze middelen:
- Goela Djawa (vloeibare palm rietsuiker).
- Kippen marinade vloeibaar (uit de toko)
- Oestersaus
- Ketjap
- Liver (van Top Secret, de ene liver is de andere niet)
- Zalmolie
Het zijn natuurlijk niet de meest voor de hand liggende spullen om te gebruiken als soak en/of dip en ik heb er dan ook geen andere verklaring voor dan dat ik “vertrouwen” in deze middelen heb. De eerste vier middelen heb ik geselecteerd op basis van veel lezen op internet, er schijnen veel water oplosbare vrije aminozuren in te zitten en dit schijnt weer een positief effect te hebben op het aasgedrag van karpers. Onderbouwen kan ik het niet daar ontbreekt mij de kennis voor, ik lift dus mee op de tips van anderen zonder dat ik deze claim kan onderschrijven laat staan hardmaken.
De liver en de zalmolie gebruik ik omdat deze gebruikt worden in mijn boilie dus dit is voor mij een meer logische keuze.
Nog even over de methode hoe ik mijn dip toedien, om te dippen gebruik ik een potje met wat vloeistof en leg daar mijn haakaasje een paar uurtjes in.
Het soaken heeft echter mijn voorkeur, ik maak een klein gaatje in de bovenkant van een zak boilies die in de vriezer ligt, hier spuit ik dan het middel van mijn keuze in (of een combi van middelen). Ik laat het echter nog even lekker in de vriezer liggen en schud de boel twee keer per dag om. Vierentwintig uur voordat ik ga vissen haal ik de zak uit de vriezer, bij het ontdooien komt er door ijsafzetting altijd wat vocht los, ik schud de boilies regelmatig om en de soak trekt samen met het vrijgekomen vocht in de boilies.
Als het aas eenmaal goed ontdooid is dan gaat het in een afsluitbare emmer waar het zolang ik wakker ben iedere 2 uur even omgeschud wordt net zolang tot het emmertje leeg is.
Tot zover mijn middelen, visie en methodes.
Nu even over naar de website van Keen Carp voor de verschillen tussen een dip en een soak.
Boiliedips worden zeer succesvol ingezet om de aasboilie een stuk meerwaarde te geven; het is de bedoeling dat zich in de buurt bevindende karpers snel naar de voerstek worden gelokt. Om dit te bereiken worden de aasboilies enkele uren in het potje met boiliedip gestopt, hierdoor zuigen ze de boiliedip op. Eenmaal in het water lekt onmiddellijk een gigantisch voerspoor in het water die in de nabijheid vertoevende karpers hierop attent maakt. We raden u aan een aldus geprepareerde aasboilie na 4 uren te vervangen.
Boiliesoaks zijn bedoeld om een boilie een bepaalde meerwaarde geven, het verhoogt de instant werking van uw aas. Daar waar de boiliedip eindigt, daar begint de boiliesoak. Een boiliedip nl dringt maar heel even in de mantel, daardoor is de werking van een dip kortstondig. Het materiaal (de boiliedip) aan de buitenkant is snel uitgewassen.
Een boiliesoak functioneert volledig anders: we hebben tot 200 gr boiliesoak per 1000 gr boilies laten inzuigen. U leest het goed: ca. 1/5 van het gewicht aan boilies kun je in de vorm van een soak laten inzuigen!! Onmiddelliik nadat de boilie het water raakt gaat deze soak lekken. Dat betekent dus een enorm geurspoor in het water terwijl de boilie zelf niet is gewijzigd. Je moet dat gezien hebben om dit te kunnen geloven. Hang zo’n boilie eens in een glas water en kijk wat er gebeurd.
Kun je iedere boilie soaken: de zelfgemaakte boilies zijn het meest geschikt om te soaken, deze kunnen het gemakkelijkst materiaal opnemen. Met ready mades lukt het ook echter dat is per merk verschillend.
Hoe moet je soaken:
Stop b.v. 2 kg boilies in een emmertje. Giet dan de soakvloeistof hierover, b.v. 100 ml. Sluit dan het deksel en schud het emmertje even. Herhaal dit schudden na enkele uren. Met andere woorden; zorg ervoor dat de boilies nat blijven. Na ca. 1 dag zilt u zien dat de boilies het vocht volledig hebben opgezogen.
Nadelen Boiliesoaks:
-we hebben de indruk dat een gesoakte boilie minder hard is geworden, dat kan effect hebben bij het werpen met een werppijp.
-een gesoakte boilie kan iets minder ver worden geworpen.
-iedere hand-made boilie is goed te soaken. Echter niet iedere ready made is geschikt om te soaken. Uitproberen dus.
-een boilie soaken betekent een bepaalde tijd bezig zijn voor je hem kunt gebruiken. Variërend van 8 uren tot enkele dagen. Niet iedereen kan of wil dat.
Indien je behoefte hebt om meer over soaken, aasgedrag, aminozuren, aasgedrag of andere karpergerelateerde zaken, Keen Carp geeft workshops zowel op locatie als in de eigen omgeving. De workshops worden gegeven door Hub Genders (afgestudeerd op Biochemische en voedingswetenschappen). daarnaast heeft Hub 45 jaar ervaring als karpervisser en houdt hij zich binnen Keen Carp bezig met research en product ontwikkeling.
Ik heb me alvast ingeschreven voor een workshop!